ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГПольща підтвердить вірність Україні власним газом

Польща підтвердить вірність Україні власним газом

Після інциденту з підписанням меморандуму про будівництво газопроводу «Ямал-Європа-2» між польською компанією «Европольгаз» та російским «Газпромом», Польща висловила готовність експортувати в Україну власний газ.

Заява Польщі про готовність реекспортувати в Україну близько 200 млн куб.м газу свідчить про її намір додатково постачати енергоресурс з власних джерел. Таку думку висловив незалежний експерт, екс-прес-секретар НАК «Нафтогаз України» Валентин Землянський, інформує «УНН»

«Мова йде про те, що Польща має можливість поставляти зі своїх ресурсів ще додатково 200 мільйонів кубометрів газу в Україну. Я розумію цю заяву саме так», - сказав пан Землянський.

Нагадаємо, таку заяву зробила голова правління польської нафтогазової компанії  PGNiG Ґражина Пьотровська-Оліва під час польсько-української газової конференції, яка відбулася минулого тижня у Варшаві. За її словами, Польща має право експортувати в Україну як європейський, так і російський газ, адже це передбачено в усіх газових контрактах PGNiG.

Виходячи з цієї заяви, Валентин Землянський стверджує, що мова йде саме про додаткові постачання, аніж про пропускну здатність польської газотранспортної системи або контракт України з Німеччиною.

Читайте також: Україна планує експортувати до Європи власний газ

Як повідомляла «Україна Комунальна», нещодавно Україна та Польща обговорили наміри Росії щодо будівництва газопроводу «Ямал-Європа-2» в обхід України. Причиною для діалогу між сторонами стала інформація про те, що польська компанія «Европольгаз» підписала з російським «Газпромом» меморандум про будівництво даного газопроводу. Однак Віце-прем'єр Польщі Януш Пехоцінский запевнив, що польський уряд не приймав ніяких газових домовленостей з Росією стосовно нового газопроводу.

Нагадаємо, аналітик консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін вважає, що при спорудженні газопроводу «Ямал-Європа-2» РФ швидше за все керується не стільки інтересами по розширенню мережі газопроводів, скільки бажанням придушити газові амбіції України.

Як відомо, Україна, так і не домовившись з Росією про зниження вартості газу, в минулому році активізувала розробку альтернативних маршрутів газопостачання. У рамках такої стратегії, налагоджено імпорт газу з Німеччини за контрактом з компанією RWE через територію Польщі. Загальний обсяг поставок природного газу з Німеччини за листопад-грудень 2012 року складає 52,7 млн куб.м. Крім того, у березні поточного року Україна також почала реверсні поставки німецького газу через Угорщину. Даний маршрут, за словами Прем'єр-міністра Миколи Азарова, дозволяє імпортувати 2 млрд куб.м газу на рік. В планах українського уряду налагодити реверс європейського газу через територію Словаччини. Очікується, що всього в 2013 році реверсні поставки газу в Україну з Німеччини через Польщу, Угорщину та Словаччину складуть близько 7 млрд куб.м.   

 
Коментарі (0)