ГоловнаНовини ЖКГЖитлоРеновацію «хрущовок» будуть проводити лише у містах-мільйонниках

Реновацію «хрущовок» будуть проводити лише у містах-мільйонниках

Визначено два варіанти розв'язання питання з застарілим житловим фондом - його знесення та будівництво нового житла або проведення реконструкції
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробило новий законопроєкт «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». 
 
Згідно з ним, визначені два варіанти розв'язання питання із застарілим житловим фондом — його знесення та будівництво нового житла або проведення реконструкції, повідомляє прес-служба Мінрегіону.
 
Зараз в Україні близько 1 млрд житлового фонду в цілому. З них приблизно 70-80% мають застарілий інфраструктурний стан і з кожним днем він погіршується. Зростає кількість аварійних будинків і ці проблеми накопичуються. Тому пропонується законопроєкт, в якому врахували максимальну кількість проблемних питань і запропонували механізми вирішення.
 
Проводити саме реновацію застарілого житла із знесенням старих будинків та будівництвом нових буде вигідно інвесторам у великих містах, в інших населених пунктах місцева влада із залученням інвесторів має проводити реконструкцію. 
 
Одним із варіантів такої реконструкції пропонується добудова у будинку ще 2-х поверхів. При цьому інвестор має повністю реконструювати будівлю: зробити її енергоефективною, оновити всі комунікації, додатково поставити ліфт, відремонтувати під’їзд. 
 
Новий законопроєкт був розроблений Мінрегіоном спільно з Українським державним науково-дослідним інститутом проєктування міст «Діпромісто» імені Ю. Білоконя. Він має на меті вирішити максимальну кількість проблемних питань, щоб нарешті розпочати процес реконструкції кварталів застарілого житла на практиці.
 
Зокрема:
  • враховує можливість здійснення реконструкції застарілого житла різної поверховості, а не лише до 5 поверхів;
  • визначає замовниками проєкт реконструкції виконавчі органи сільських, селищних та міських рад;
  • розширює перелік можливих джерел фінансування проєкт;
  • визначає алгоритм прийняття рішення щодо реконструкції або знесення;
  • удосконалює процедуру видачі компенсації власникам застарілого житла;
  • передбачає різні можливі варіанти відселення жителів під час реконструкції, максимальну відстань, на яку відбуватиметься відселення, та інші питання.

 

 
Коментарі (0)