ГоловнаКоментаріГазопостачанняРеверс газу - безпрограшна альтернатива

Реверс газу - безпрограшна альтернатива

За доволі короткий період Україна змогла налагодити цілу систему реверсних поставок газу. Вже зараз це задовільняє значні потреби нашої країни в імпортованому паливі. Більше того, робота у цьому напрямку не припиняється.

Перекос по ціноутворенню на російський газ настільки значний, що робить рентабельним прокачування газу через всю Україну до країн Європи і назад до кордону з нашою державою. Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» заявив начальник Департаменту газової та нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості Костянтин Бородін.

За його словами різниця у ціні між російським газом на кордоні України та імпортованим з Німеччини в окремі періоди сягає 50-100 дол.

Як відомо, Україна днями почала тестовий імпорт газу зі Словаччини. Відтак, це вже третя країна, через яку в Україну ідуть реверсні поставки палива. В кінці березня почалося постачання через Угорщину, а у листопаді минулого року – через Польщу.

Посадовець переконаний, що на сьогоднішній день, Україна за цією схемою може імпортувати з Європи до 55 млрд куб м газу.

Читайте також: Європа солідарна з Україною у газовому питанні

«Якими темпами вестиметься робота по контактуванню цього газу, то це питання господарюючих суб’єктів. Але на сьогоднішній день ми з Європи можемо приймати 55 мільярдів кубів газу і цього нам достатньо», - розповів пан Бородін.

Відповідаючи на запитання, щодо невдоволення «Газпрому» таким станом речей, посадовець зазначив, що у російського газового монополіста є лише єдиний спосіб виправити ситуацію – знизити ціну на газ.

«Безумовно, російська сторона не буде у захваті від цього. Юридично, ми купуємо газ не у них, ми купуємо газ у третьої сторони, який набутий цією третьою стороною у законний спосіб. Але вирішення цього питання в руках російської компанії. Для того, щоб це припинити, потрібно знизити ціну газу для України до європейського рівня. Після цього у реверсу зникне економічне підґрунтя. Оскільки всі ми розуміємо, що першоджерело цього газу – це російська сторона», - пояснив Костянтин Бородін.

Окрім німецького газотрейдера RWE, в реверсних поставках газу в Україну можуть бути зацікавлені й інші компанії, переконаний начальник Департаменту газової та нафтопереробної промисловості Міненерго.  

Читайте також: Європа захищає реверс газу в Україну

«Щодо постачання газу в Україну, то, думаю, зацікавлені будь-які компанії, які мають вільні ресурси газу за ціною, яка нижча, ніж Україна сплачує за нашим шаленим і «успішним» газовим контрактом», - прогнозує посадовець.

На внутрішньому газовому ринку, за словами пана Бородіна, також склалась доволі вільна ситуація, яка дозволяє займатися імпортом реверсного газу будь-якій компанії, якій це буде вигідно.

«Імпортувати газ в Україну сьогодні може будь-яка компанія і для цього навіть не потрібно ліцензії. Очевидно, що насамперед цим займатимуться компанії, які мають гарантований ринок збуту. Тобто, працюють як трейдери на українському ринку уже тривалий час, мають споживачів у яких відбудована система обліку газу та розрахунків. Але, у принципі, це може бути будь-яка компанія», - пояснив він.

 
Коментарі (0)