ГоловнаКиїв та кияниМіські проектиРезультати проекту «Київ та кияни» за лютий 2015

Результати проекту «Київ та кияни» за лютий 2015

«Україна Комунальна» продовжує стежити за соціологічним проектом «Київ і кияни». Сьогодні його автори поділяться результатами досліджень у блоках питань «Соціального самопочуття киян». Дослідження проводилися у лютому 2015 року.

У період з 10 по 18 лютого 2015 року компанією Research & Branding Group була проведена чергова хвиля дослідження громадської думки мешканців Києва щодо політичної та соціально-економічної ситуації у країні загало та столиці. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення Києва за статтю та віком. Обсяг вибіркової сукупності склав 803 респондента. Очікувана середня помилка вибірки складає ±3,2%.

Ø На сьогодні 40%  жителів столиці задоволені своїм життям, тоді як 58% киян не задоволені життям, яке ведуть.

Ø Дві третини жителів столиці (62%) гадають, що їм живеться важко, але це можна терпіти, а третина киян (33%) зазначає, що терпіти нинішнє важке становище вже не може.

Ø В емоційному тлі киян лідирують такі почуття, як тривога (56%), надія (45%), розгубленість (18%), оптимізм (18%), страх (16%) і песимізм (14%).

Ø Підтримують проведення АТО на території Донецької та Луганської областей 57% респондентів - у той час, як в червні 2014 року тих, хто дотримувався такої точки зору, було на 16% більше (73%).

Ø Серед основних страхів киян, як і в грудні 2014 року, переважають збройний конфлікт (66%) і зростання цін, інфляція (60%). Також кияни бояться нестабільності національної валюти (29%), зростання злочинності (24%), безробіття / втрати роботи (21%), паніки і хаосу (14%).

Ø На сьогодні 47% жителів столиці задоволені рівнем своєї особистої безпеки і практично стільки ж киян (46%) не задоволені рівнем своєї безпеки.

Ø Більше половини жителів столиці (54%) вважають, що за останні півроку рівень їхньої безпеки не змінився, тоді як більше третини опитаних (38%) відзначили погіршення рівня особистої безпеки.

Ø 48% киян вважають, що наразі Україна перебуває на піку масштабної кризи, а 40% опитаних стверджують, що країна лише входить у масштабну кризу, тільки 6% жителів столиці дотримується думки, що Україна поступово виходить з масштабної кризи.

Ø Близько половини жителів Києва (49%) вважають, що у наступні півроку ситуація в країні буде погіршуватися, тоді як понад чверть киян (28%) дотримується протилежної точки зору. Ще 14% опитаних переконані, що ситуація в країні істотно не зміниться.

Ø Переважна більшість киян (80%) на сьогодні в цілому відчули вплив кризових явищ в економіці, тоді як не відчули їх лише 4% жителів столиці. Ще 16% киян частково відчули вплив кризи в економіці.

Ø Наразі дві третини киян (66%) відзначають, що їхні доходи в цілому зменшилися. Відсутність змін у рівні своїх доходів відзначила третина (32%) жителів столиці.

Ø При цьому 39% киян зазначили, що нині не мають заощаджень на випадок втрати джерел доходу, 15% опитаних зізналися, що заощаджень вистачить на 2 місяці, 11% опитаних відповіли, що заощаджень вистачить на місяць, 9% опитаних ствердили, що заощаджень вистачить менше, ніж на місяць, а 12% киян зможуть прожити на заощадження від 3-х місяців до півроку.

Ø Моделі поведінки жителів Києва в умовах кризи наступні: велика частина киян (42%) в умовах кризи будуть шукати додатковий заробіток, третина жителів міста (31%) будуть працювати як і раніше, чверть (24%) планують перечекати/відсидітися, 13% мешканців міста розраховують подолати кризу з чиєюсь допомогою або з кимось об'єднуватися (9%).

Ø На сьогоднішні жителі столиці переважно позитивно (добре та задовільно) оцінюють роботу міської влади у наступних сферах: робота громадського транспорту, охорона громадського порядку, санітарний стан вулиць і дворів, парків, скверів, місць відпочинку, а також дитячих і спортивних майданчиків. Переважно негативні оцінки (незадовільно і погано) стосуються стану столичних доріг і житлового фонду.

Ø Більше половини жителів Києва (55%) вважають необгрунтованим рішення КМДА про дворазове підвищення тарифів на проїзд у міському транспорті, тоді як протилежної точки зору дотримується кожен десятий житель столиці (9%), а третина опитаних (36%) вважає таке рішення частково обґрунтоване, а частково ні.

Ø Чверть жителів Києва (23%) готові з розумінням поставитися до підвищення тарифів на проїзд у міському транспорті, тоді як 72% киян дотримуються протилежної позиції.

Олена Дерев'янко 

 
Коментарі (0)