ГоловнаКиїв та кияниМіські проектиРезультати проекту «Київ та кияни» за грудень 2014

Результати проекту «Київ та кияни» за грудень 2014

«Україна Комунальна» продовжує стежити за соціологічним проектом «Київ і кияни». Сьогодні його автори поділяться результатами досліджень у блоках питань «Соціального самопочуття киян». Дослідження проводилися у грудні 2014 року.

Дослідження проведені R&B Group, 4 - 10 грудня 2014. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, яка репрезентує доросле населення Києва за статтю та віком. Обсяг вибіркової сукупності склав 802 респондента. Очікувана середня помилка вибірки складає ±3,2%.

На сьогодні третина жителів столиці (32%) задоволені своїм життям, тоді як 59% киян відчувають зовсім протилежне. У порівнянні з травнем поточного року рівень задоволення життям знизився більше ніж у 2 рази, а рівень незадоволення навпаки - збільшився більше ніж вдвічі.

В емоційному фоні киян лідирують такі почуття, як тривога (38%), надія (38%), розгубленість (24%), песимізм (16%) і страх (15%).

Серед страхів киян, як і місяць тому, переважають збройний конфлікт (64%) і зростання цін, інфляція (60%), безробіття/втрата роботи (34%), нестабільність національної валюти (19%), а також зростання злочинності (16%), паніка і хаос (15%).

Більше третини киян (37%) на сьогодні вважають, що Україна перебуває на піку масштабної кризи, і стільки ж опитаних (37%) переконані, що країна лише входить у неї, при цьому кожен десятий (9%) гадає, що Україна поступово виходить з масштабної кризи.

Дві третини киян (65%) на сьогодні в цілому відчули вплив кризових явищ в економіці, тоді як не відчули їх лише 3% жителів столиці. Ще третина киян (31%) частково відчули вплив кризи в економіці.

Наразі дві третини киян (65%) зауважують, що їхні доходи в цілому зменшилися. Відсутність змін у рівні своїх доходів відзначила третина (33%) жителів столиці.

У порівнянні з червнем поточного року кількість тих, хто зауважував зменшення доходів, зросла на 29%, а число тих, чиї доходи не змінилися, скоротилася на 18%.

Більше половини киян (52%) наразі ставляться до збережених у столиці символів радянської епохи нейтрально або байдуже. Негативне ставлення до них відчувають 27% киян, а позитивне - 18% жителів столиці.

Більше половини жителів Києва (53%) вважають, що радянські назви вулиць треба залишити, 14% - що їм необхідно повернути дорадянські назви або дати сучасні (18%).

Олена Дерев'янко

 
Коментарі (0)