ГоловнаКиїв та кияниМіські проектиРезультати проекту «Київ та кияни» за липень

Результати проекту «Київ та кияни» за липень

«Україна Комунальна» продовжує стежити за соціологічним проектом «Київ і кияни». Сьогодні його автори поділяться результатами досліджень у блоках питань «Соціального самопочуття киян». Дослідження проводилися в липні 2014 року.

 1. У порівнянні з попередньою хвилею дослідження (червень 2014) істотно зросла частка киян, які вважають, що Україна все ще лише на порозі масштабної кризи: 39% у серпні проти 23% у червні. Практично можна порівняти: знизилася кількість оптимістів, які схильні вважати, що країна виходить із кризи: з 20% у червні до 5% в серпні. При цьому частка тих, хто вважає, що криза зараз на піку, практично не змінилося (39 і 38%).

2. Задоволення життям у  киян стрімко знижується. Якщо в травні ним було задоволено 68% жителів столиці, то в серпні - лише 42%. Зауважимо, це вперше за час досліджень частка незадоволених життям перевищила частку задоволених.

3. Домінуюча емоція в Києві - тривога. Негативні емоції охоплюють 56% опитаних, тоді як у червні, після виборів президента цей показник знизився до 31%. При цьому частка респондентів, які відчувають тривогу, істотно вища за ту, для якої основна емоція сьогодні - надія (їх всього 36%).

4. 70% киян найбільше бояться збройного конфлікту, 51% - зростання цін та інфляції, 33% - втрати роботи.

5. У 46% киян доходи за останній місяць зменшилися (у червні таких респондентів було значно менше - 36%). І тільки у 2% збільшилися (аналогічний показник червня - 8%).

6. 38% киян економлять на їжі (!), 49% - на їжі та взутті, 56% - на відпочинку і відпустці.

7. 72% киян схвалюють проведення дострокових парламентських виборів, 49% точно збираються проголосувати на них, 28% скоріше всього теж будуть голосувати.

8. 43% жителів столиці НЕ ЦІКАВЛЯТЬСЯ культурним життям Києва (!!!!!). Цікавляться цією сферою аналогічно 43% і для 14% питання виявилося настільки складним або дивним, що вони не змогли відповісти. O tempora! O mores!...

Дослідження проведені R&B Group, 26 липня - 5 серпня 2014, 802 респондентів, похибка вибірки +-3,2 %.

Олена Дерев'янко

 
Коментарі (0)