ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаРФ продовжила поставки електроенергії в Луганськ

РФ продовжила поставки електроенергії в Луганськ

Російське Міненерго ще на рік продовжить механізм "гуманітарних поставок" електроенергії з РФ в окуповані території Луганської області та компенсацію їх через втрати Федеральної мережевої компанії

Російське Міненерго ще на рік продовжить механізм "гуманітарних поставок" електроенергії з РФ в окуповані території Луганської області та компенсацію їх через втрати Федеральної мережевої компанії (ФСК, входить в "Россеті"),  це повідомляє БізнесЦензор

Москва погодилася повністю взяти на себе енергопостачання окупованій Луганській області ще в 2017 році, зазначає видання.

Згідно вже працює механізму, луганські обсяги будуть розподілятися рівномірно по всім споживачам РФ, крім населення, піднімаючи кінцеву ціну для них на 0,1% - 2.5 млрд руб. на рік.

Як розповіли джерела, 13 червня наглядова рада асоціації "Рада ринку" (регулятор енергоринків в РФ) на заочному засіданні продовжить механізм компенсації за "гуманітарні поставки" електроенергії з РФ до Луганської області ще більш ніж на рік - з 1 червня 2018 року по 30 вересня 2019 роки (термін дії механізму минув 31 травня).

Пряме призначення поправки в пояснювальній записці до засідання наглядової ради не називається, ініціатор внесення питання до порядку - заступник голови Міненерго РФ В'ячеслав Кравченко.

Згідно зі схемою, поставки з РФ в окуповану Луганщину списують на нормативні втрати ФСК (управляє магістральними електромережами). Перевищення нормативу втрат компенсується коефіцієнтом, вбудовуваним в формулу розрахунку тарифу ФСК (306,3 тис. Руб. За МВт на місяць), різниця розподіляється на всіх споживачів, крім населення.

"Луганський" коефіцієнт не зміниться - 1,1203, випливає з документів "Ради ринку".

Газ окупованому Донбасу також поставляє Росія в особі "Газпрому", до недавнього часу монополія зараховувала ці обсяги в заборгованість "Нафтогазу України", який це не визнавав.

Стокгольмський арбітраж у вирішенні по спору компаній за контрактом на поставку газу в грудні 2017 року постало на сторону українців. Таким чином, на даний момент юридичний статус поставок газу в Донбас неясний, фактично збиток лягає на "Газпром", але в компанії це питання не коментують. За 2017 рік обсяг цих поставок - 2.4 млрд кубометрів, за перший квартал 2018 року - 1.2 млрд кубометрів.

Зв'язок ЄЕС Росії з окупованих Донбасом йде за трьома ЛЕП - Перемога-Шахти (ВЛ 500 кВ), Південна-Ростовська (ВЛ 330 кВ), Амвросіївка-Т-15 (ВЛ 220 кВ). 

 
Коментарі (0)