ГоловнаНовини ЖКГЖитлоРинку новобудов в Україні передрікають кардинальні зміни

Ринку новобудов в Україні передрікають кардинальні зміни

В Україні змінюються правила гри на первинному ринку нерухомості

 

В Україні змінюються правила гри на первинному ринку нерухомості. Зокрема, масові інвестиції на початковому етапі будівництва йдуть у минуле. Замість них активізується купівля-продаж уже готового чи майже готового житла. Крім того, через війну оновлюються формати будівництва.

Про це розповів OBOZREVATEL співзасновник INSPI Development Володимир Семенцов. На його думку, війна суттєво прискорила процес реформування будівельної галузі. А тому після завершення бойових дій український первинний ринок стане привабливішим для іноземних інвесторів.

"Після війни девелопмент нерухомості зазнає суттєвих змін. Але поки що достатньо підстав вважати, що ці зміни сприятимуть стрімкому розвитку будівельної галузі в країні, а придбання житла стане безпечнішим", – вважає експерт.

Так, Семенцов нагадав, що 2021 року прибутковість будівництва житла залежно від формату, класу, розташування ЖК могла досягати 50%. Найпопулярнішим було інвестування в житло на початкових стадіях будівництва: на старті громадянин міг придбати квартиру на 30-40% дешевше, ніж після введення будинку в експлуатацію.

"Активне залучення коштів громадян на старті будівництва не тільки давало змогу девелоперу завершити розпочате будівництво, а й приносило вагомий прибуток, частина коштів з якого одразу спрямовувалася на нові проєкти. Однак в умовах повномасштабного вторгнення така схема виявилася "зашморгом"... Кожен другий об'єкт, що зводиться, потрапив у зону ризику стати довгобудом", – наголосив експерт.

 

 

 
Коментарі (0)