ГоловнаКоментаріГазопостачанняРинок газу може «заграти» проти українців

Ринок газу може «заграти» проти українців

Урядовий законопроект «Про ринок природного газу», який покликаний впорядкувати роботу всіх його учасників, на думку експертів, не містить норм, які захищають інтереси споживача.

У законопроекті про ринок газу, який Кабмін подає до Верховної Ради, відсутні норми, які захищають інтереси споживача. Хоча сам документ дуже правильний, імплементує європейське законодавство. Такої думки дотримується Директор енергетичних програм Інституту суспільних досліджень Віталій Дем'янюк, передає «Інтерфакс». 

«Цей закон, який мав би передбачити окремі перехідні положення, які стосувалися б компенсаційного характеру заходів для певної категорії споживача, в даному випадку населення, про це просто забули. Ні на одному «круглому столі» інтереси такого гравця ринку, як споживач, не представлені. Є монополії, трейдери, видобувники, а споживачеві кажуть: ми тобі піднімемо в три-чотири рази ціни, про розрахунки не переживай, так тобі буде краще», - сказав пан Дем'янюк.
 
Разом з тим, в ході обговорення експерти зійшлися на думці про необхідність створення єдиного ринку газу. Народні депутати зазначили, що для економічно обґрунтованої ціни на газ необхідно побудувати вільний ринок.
 
 
Відзначимо, Кабмін затвердив законопроект про ринок газу, який відповідє вимогам третього енергопакету ЄС. Найближчим часом документ має надійти до парламенту. Проект Закону передбачає можливість упорядкувати роботу всіх його учасників у відповідності до ще невідомих їм ринковим і конкурентним умовам і правилам.
 
Примітно, що екс-Міністр ЖКГ Олексій Кучеренко в інтерв'ю «Україні Комунальній» заявив, що перед тим, як говорити про якісь «ринкові» ціни на газ, підвищення цін на газ для населення, потрібно цей ринок газу створити. На сьогоднішній день ринку не існує.
 
Коментарі (0)