ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїну «накриє» хвилею підвищення тарифів

Україну «накриє» хвилею підвищення тарифів

На скільки зростуть тарифи на енергоносії, до чого призведе підвищення цін на ЖКП і хто буде забезпечувати Донбас газом, - найактуальніші новини тижня, що минає, в огляді «України Комунальної».

На тижні, що минає, українців вразила новина про підвищення тарифів на енергоносії. У середу, 18 лютого, голова Національного банку України Валерія Гонтарєва в ході 11-ї інвестиційної конференції компанії Dragon Capital заявила, що Україна узгодила з МВФ підвищення тарифів на газ на 280%, на тепло - на 66%. 

«Зараз, згідно з нашою програмою з МВФ, підвищення тарифів буде дуже різким - на 280% на газ і близько 66% на тепло», - сказала вона. Пані Гонтарєва додала, що у зв'язку з таким підвищенням тарифів, інфляція до кінця 2015 року складе 25-26%. Відзначимо, в Україні тарифи на газ і теплокомуненерго можуть зрости вже з квітня.
 
Крім підвищення тарифів на газ і опалення, українцям можуть підвищити ціни на електроенергію. У вівторок 24 лютого НКРЕКП проведе засідання, на якому розгляне встановлення нових тарифів на світло для населення.
 
Експерти відзначають, що різке підняття цін на житлово-комунальні послуги потягне ЖКГ до дна. З новими тарифами громадяни просто перестануть оплачувати рахунки. Такої думки дотримується голова Комітету економістів України Андрій Новак. «У такій ситуації (після різкого підвищення тарифів на газ, - ред.) ми можемо зіткнутися з масовою несплатою (за послуги, - ред.) ЖКГ. Ми можемо повернутися в 90-ті роки, коли борги у комунальній сфері становили 90%», - попередив експерт. Андрій Новак зазначив, що не можна засуджувати людей, які не будуть платити за послуги ЖКГ в умовах катастрофічного подорожчання продуктів і ліків.
 
 
«Сім'ям, де один або двоє дорослих не працюють, зараз доведеться непросто. Коли їм прийде величезна квитанція на послуги ЖКГ, людям доведеться вибирати - на чому економити: на їжі або на послугах ЖКГ. Звісно, людина заплатить за їжу, адже за неї вона не може не платити. Так з місяця в місяць формуються борги за комуналку. Це призводить до того, що сфера ЖКГ страждає», - пояснив економіст.
 
Примітно, що екс-Міністр ЖКГ Олексій Кучеренко в інтерв'ю «Україні Комунальній» заявив, що сьогодні формування тарифів є непрозорим. Немає процедури доступу до всіх первинних документів в тарифах природних монополій та первинних ринків. Всі законспіровані. І це створює атмосферу тотальної недовіри до тарифів.
 
Поряд з підвищенням тарифів, Уряд обіцяє оприлюднити новий підхід до отримання пільг і субсидій. Кажуть, що він «простий, швидкий і ефективний». «Зміна тарифів повинно супроводжуватися широкою програмою соціальної допомоги. Уряд виділяє 12,5 мільярдів гривень на надання пільг та субсидій малозабезпеченим верствам населення як компенсацію від зміни цін і тарифів», - підкреслив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.
 
Також, на тижні, що минає, суспільна увага була прикута на заяву Росії про готовність постачати природний газ в населені пункти Донбасу, які знаходяться на територіях так званих «ДНР» і «ЛНР». Цю інформацію на засіданні уряду повідомив Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв у четвер, 19 лютого.
 
Так, чиновник доручив Міністерству палива і енергетики РФ спільно з «Газпромом» розробити план надання гуманітарної допомоги у вигляді поставок природного газу. «Ще одна проблема стосується газопостачання, оскільки за рішенням української влади, поки не скасованим, склалася така ситуація, що на території цілого ряду населених пунктів не поставляється газ. Хотів би, щоб Міністерство енергетики і «Газпром» підготували пропозицію про надання гуманітарної допомоги у вигляді поставок газу для потреб цих регіонів», - заявив пан Медведєв.
 
 
В «Укртрансгазі» пояснили, що поставки газу в зону АТО припинилися через критичне пошкодження газотранспортної інфраструктури в результаті бойових дій. Проте, вже на наступний день після доручення пана Медведєва, «Газпром» заявив, що вони постачають газ як на попередні пункти прийому-здачі газу, так і на нові - на кордон Луганської та Донецької областей. «Згідно з заявкою «Нафтогаз України» на імпорт газу в Україну), «Газпром» сьогодні збільшив поставки газу в Україну, у тому числі через газовимірювальні станції «Прохорівка» і «Платово», - сказав глава «Газпрому» Олексій Міллер. Крім того, в РФ переконані, що Україна повинна платити Росії за поставлений так званим «Донецькій народній республіці» і «Луганській народній республіці» газ.
 
При цьому, глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що Київ не буде платити, адже не має доказів надходження «блакитного» палива на територію АТО. «Нафтогаз» не буде сплачувати цей рахунок. Він суперечить контракту. Є певна територія, на яку «Газпром» заявляє, що буде поставляти газ. При відсутності контролю, теоретично можна заявляти що завгодно. Тому за умови відсутності представників - це виглядає нелогічно, некоректно», - підкреслив глава НАКу. Пан Коболєв пояснив, що виміряти обсяги «поставленого» Росією газу неможливо. Адже зараз представників НАКу і «Укратрансгазу» немає на території проведення АТО. А станція «Плотово» вже довгий час не використовується «Нафтогазом».
 
Коментарі (4)
Коля Пухов1
22 Лютого 2015 p. 21:34
Підвищення цін -- це знецінення грошей. А знецінення грошей -- це наглий грабунок громадян державою, оскільки вона друкує гроші. Під словом "держава" тут мається на увазі її керманичі. Сьогодні ви за певну суму національних грошей можете купити певну кількість товару або послуг, завтра за ту саму суму грошей -- купити можете вже менше, післязавтра за цю ж суму -- ще менше і т.д. Знецінення гривні автоматично підвищує ціну грошей тих країн, де не було знецінення--фактично це означає, що держава відмовляється від теперішніх національних грошей (усі платежі будуть прораховуватись у доларах або євро а потім переводитись у гривні по курсу).
Гудвин Бугров1
23 Лютого 2015 p. 07:52
Не видя конкретных тарифов, мне трудно пока, "подсчитать " свою коммуналку. Но, познакомлюсь ка я, на всякий случай, с местными бомжами. Чувствую, что "конкуренция" там, за "места", будет нешуточная.
Дмитрий Дудниченко1
23 Лютого 2015 p. 08:30
Страшно представить что будет с платежной дисциплиной людей к следующей "земле". Сейчас она неустанно падает, потом это будет "роскошью" платить коммуналку.
Коля Пухов
28 Лютого 2015 p. 19:47
У 2010-2013 роках держава потурбувалася, щоб тисячі найбільш соціально незахищених працівників залишились без роботи у зв"язку з так званими "ліквідаціями" державних установ. А тепер держава піклується, щоб ці залишені нею без засобів існування та досі не працевлаштовані, не мали права на субсидію чи компенсацію.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Людина звільнена з роботи з державної установи за п.1 ст.40 КЗпП за розпорядженням державних органів про "ліквідацію" цієї установи і не працевлаштована, тобто не має ніякого доходу саме з ініціативи держави. "Ліквідована " держустанова лише змінила код ЄДРПОУ, робоче місце звільненого працівника не скорочувалось. Більш того, на це робоче місце був прийнятий пенсіонер. Рік перебування на обліку у центрі зайнятості не дав позитивного результату. Тепер, у 2015 році, у наданні житлової субсидії цій людині відмовляють, тому що вона не працює. На усі доводи і докази, що вона не працює за розпорядженням державних органів ( тобто, фактично держава вирішила, щоб ця людина не працювала), можна почути роз"яснення посадовців, що це не має ніякого значення. Отже, не працює -- значить субсидії немає. Тоді ця людина звертається по так звану компенсацію, але ті самі посадовці рахують, що вона має дохід на рівні прожиткового мінімуму, тобто 1218 грн. на місяць, тобто, компенсації також немає. Виходить, що держава фактично забрала у цієї людини засоби існування, і тим більше, можливість платити за комунальні послуги.