ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаРинок електроенергії заграє за новими правилами

Ринок електроенергії заграє за новими правилами

З 1 липня 2019 вводяться в дію нові ліцензійні умови для виробників електроенергії, а також операторів ринку і гарантованих покупців і трейдерів

З 1 липня 2019 вводяться в дію нові ліцензійні умови для виробників електроенергії, а також операторів ринку і гарантованих покупців і трейдерів

Закон про ринок електричної енергії передбачає, що з 1 липня 2019 року почне роботу новий ринок електроенергії, який буде включати: балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг, ринок «на добу вперед», внутреннесуточний ринок і ринок двосторонніх договорів.

Для забезпечення нормативно-правового регулювання відносин на новому ринку НКРЕКУ затвердила ліцензійні умови щодо здійснення функцій оператора ринку, гарантованого покупця, з виробництва електричної енергії, а також торговельної діяльності:

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії затверджені постановою від 27 грудня 2017 № 1467;

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності щодо здійснення функцій гарантованого покупця затверджені постановою від 27 грудня 2017 № 1471;

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності щодо здійснення функцій оператора ринку затверджені постановою від 27 грудня 2017 № 1466;

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з перепродажу електроенергії (трейдерської діяльності) затверджені постановою НКРЕКУ від 27 грудня 2017 року № 1 468.

Ці ліцензійні умови вводяться в дію також 1 липня 2019 року, крім окремих положень. Так, загальні положення ліцензійних умов для оператора ринку і гарантованого покупця вводяться в дію з 1 січня 2019 року, а для виробництва і торговельної діяльності - з 1 квітня 2019 року. Вимога для виробників електроенергії не мати у власності або в управлінні акції (частки в статутному капіталі) оператора системи розподілу вводяться в дію з 10 червня 2020 року.

Зазначеними ліцензійними умовами передбачені організаційні, технологічні та спеціальні вимоги до здійснення госпдіяльності на ринку, а також встановлено вичерпний перелік вимог, обов'язкових для виконання ліцензіатом.

Діяльність з виробництва електроенергії підлягає ліцензуванню, якщо потужність електрогенеруючого обладнання становить 5 МВт і більше або якщо суб'єкт господарювання має намір продавати електроенергію, вироблену з альтернативних джерел (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії - лише мікро-, міні- і малими гідроелектростанціями) , гарантованого покупця електричної енергії за «зеленим» тарифом незалежно від встановленої потужності об'єкта.

Виробник також не може здійснювати контроль над оператором системи передачі і мати у власності або в управлінні його акції.

Оператором ринку може бути тільки акціонерне товариство, 100 відсотків акцій якого належить державі і не підлягає приватизації. Також оператор не може здійснювати діяльність з виробництва, передачу, розподіл постачання електроенергії, торгову діяльність і функції гарантованого покупця і перехресне субсидування. Крім того, не допускається вчинення над ліцензіатом контролю резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України.

Функції гарантованого покупця може здійснювати тільки державне підприємство, визначене Кабміном, яке повинно повідомляти НКРЕКУ про зміни в управлінні і про будь-які зміни в структурі / складі органів управління та організаційну структуру. Також гарантований покупець не може здійснювати діяльність з виробництва, передачі, розподілу електричної енергії, постачання електричної енергії споживачу, виконувати функцій оператора ринку. Також не допускається вчинення над ліцензіатом контролю резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України.

 

 
Коментарі (0)