ГоловнаГоловнеЖитлоРинок нерухомості не підлягає відновленню

Ринок нерухомості не підлягає відновленню

У найближчому майбутньому українцям не варто розраховувати на дешеву купівлю нерухомості. Внаслідок складної економічної ситуації експерти не прогнозують відновлення ринку, так як поточний рік не показав поліпшень.

За 11 місяців поточного року ціни на житлову нерухомість в Україні майже не змінилися, - повідомляє «Meget».

У Києві на вторинному ринку ціни коливалися від 1911 доларів на початок року до 1907 доларів за квадратний метр в грудні, а на первинному ринку - в межах 1716 - 1718 доларів.

У Донецьку середня ціна склала 1188 дол., у Львові - 1460 дол., Одесі - 1517 дол. Харкові - 1098 дол., а в Дніпропетровську - 1204 дол. за метр квадратний.

Традиційно найбільшим попитом користувалися квартири економ-класу - до 50 тис. дол., двокімнатні квартири вартістю до 75 тис. дол., а також трикімнатні квартири в межах 85-90 тис. дол.

Темпи житлового будівництва зростали, але багато громадяни все одно відклали рішення про купівлю житла. Так, за 9 місяців, за даними Держслужби статистики, забудовники ввели в експлуатацію на 6,8% більше квартир, ніж у минулому році. Їх загальна площа склала 6,538 млн квадратних метрів.

В той же час загальна кількість транзакцій на ринку нерухомості, за даними Мін'юсту, тільки за перше півріччя скоротилася на 6%, стверджує віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников. У другому півріччі справи йшли ще гірше, адже 1 вересня набрала чинності постанова Нацбанку про обмеження готівкових розрахунків між фізичними особами до 150 тис. грн.

Тоді експерти заявляли, що першу половину вересня ринок був паралізований - ані продавці, ні покупці, ні навіть нотаріуси не розуміли, як їм укладати угоди за новими правилами. Ще одним неприємним сюрпризом для ринку стали нові правила оцінки нерухомості, згідно з яким оцінювати її можуть лише сертифіковані фахівці.

З більш ніж 5 тис. оцінювачів за місяць ліцензії змогли отримати лише 1,6 тис. Природно послуги подорожчали майже вдвічі. «Це призводить до того, що нотаріуси рекомендують клієнтам оформляти договори дарування, щоб не втрачати час на пошук стали дефіцитними оцінювачів. На початку наступного року кількість таких договорів буде зашкалювати», - говорить експерт.

У наступному році не варто очікувати пожвавлення на ринку - ні кількісного, ні цінового, вважають експерти. «Ми прогнозували, що в 2014 році буде відновлення ринку. Говорили, що ринок почне виходити із стадії депресивної стабілізації. Але макроекономічні показники, а також політична ситуація свідчать про зворотне. Країна знову входить у наступний рік без бюджету, і купівельна спроможність населення як і раніше не зростає», - констатує пан Гусельников.

 
Коментарі (0)