ГоловнаКоментаріЖитлоРинок нерухомості стабілізується з наступного року

Ринок нерухомості стабілізується з наступного року

Ціни на нерухомість в Україні з кінця 2008 року знизилися вдвічі. «Пожвавлення» на ринку нерухомості експерти обіцяють до осені 2016 року, якщо буде стабільність національної валюти.

Ціни на нерухомість в Україні з кінця 2008 року впали в два рази. При цьому, активність на ринку нерухомості прирівнюється до кризових 2009-2010 років. Про це повідомив президент Асоціації фахівців з нерухомості України Сергій Злидень, передає «ГолосUA».

«Вихід з кризи - дуже тривалий період. Якби не політичні події в нашій країні, ми б говорили про якісь цифри підйому на ринку нерухомості. Активність ринку в 2015 році можна порівняти з кризовими 2009 і 2010 роками. Але при цьому ми маємо набагато більшу пропозицію і ціни, які впали майже вдвічі», - зазначив він.

За його словами, стрибки курсу долара привели до того, що купувати вторинне житло знову стало вигідніше, ніж первинне.

«Основний попит, тобто до 90% угод, зосереджений в недорогому сегменті одно- та двокімнатних квартир. Зараз «недорого» – це 25-50 тисяч доларів. Продається або те, що відразу виставлено за привабливою ціною, або те, де готові значно поступатися», - сказав експерт.

Також пан Злидень додав, що зниження темпів інфляції і стрибків курсу долара повертає довіру до ринку нерухомості, що призвело до стабілізації цін в останні місяці.

Окрім того, він зазначив, ринок нерухомості «пожвавиться» до осені 2016 року, якщо буде стабільність національної валюти.

«Якщо заявлений бюджет, поданий урядом буде відповідати дійсності і ВВП не буде падати, то, швидше за все процес зниження ціни на квартири триватиме ще навесні, а позитивні моменти, такі як збільшення кількості угод і стабілізація ціни на ринку нерухомості відбудуться до осені 2016 року», - повідомив Сергій Злидень.

За його словами, перші кроки до стабілізації на ринку нерухомості почнуться навесні наступного року.

«Перші кроки до поліпшення ми побачимо в березні місяці, тобто весна 2016 рік буде дуже показовою. Якщо буде стабільна національна валюта, відповідно, це дасть нам можливість говорити про серйозне пожвавлення ринку нерухомості», - сказав експерт.

Читайте також: Ринок нерухомості «докотився» до цінового дна

Також, він додав, що ринок оренди теж буде прагнути рости - продовжиться тенденція фіксації ціни в гривні.

«Оренда з нерухомості досі є актуальною, вона не на підйомі, але стабільна. У 2014-2015 роках угоди по оренді залишилися на тому ж рівні, хоча за ці роки відбулося багато змін: підвищення тарифікації комунальних послуг та податок на нерухомість», - констатував пан Злидень.

Нагадаємо, ринок нерухомості в Україні повністю залежить від траншу Міжнародного валютного фонду. Експерти зазначають, що лише у випадку надання МВФ коштів, можна буде сподіватися на стабілізацію сектору весною наступного року.

 
Коментарі (0)