ГоловнаІнтерв’юТарифи ЖКГ«Електронний реєстр дозволив заощадити 0,003% витрат на субсидії»

«Електронний реєстр дозволив заощадити 0,003% витрат на субсидії»

Загальна сума субсидій в січні-липні 2018 року склала 734 млн грн, що в 4,2 рази (або на 2,3 млрд грн) нижче показника січня-липня 2017 року

Згідно з даними Держстату, загальна сума субсидій, призначених для компенсації витрат сімей на оплату житлово-комунальних послуг в Україні, в січні-липні 2018 року склала 734 млн грн, що в 4,2 рази (або на 2,3 млрд грн) нижче показника січня-липня 2017 року. Наскільки більше доведеться платити субсідіантам в зв'язку з подорожчанням газу і які методи використовує влада для того, щоб ще більше скоротити кількість одержувачів субсидій,  розповів директор спеціальних програм НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев, розповідає ГолосUA.

Геннадій, наскільки більше доведеться платити субсідіантам через подорожчання газу?

Все залежить від величини подорожчання газу. Якщо зростання буде на 60%, то збільшиться плата за субсидіями значно більше, ніж в тому випадку, якщо газ подорожчає на 20%. Зараз невідомо, яким буде це зростання, тому і не можна оцінити і кількість субсідіантів. Крім цього, зараз посилюється політика, пов'язана з тим, кому надаються субсидії. І якщо судити за кількістю тих домогосподарств, яким ця субсидія буде переначісляться автоматично, то їх значно менше, ніж в минулому році. Але мова йде про 2,6 мільйона домогосподарств, яким вже оформлена субсидія, в той час як спочатку субсидії отримували близько 6 мільйонів. Невідомо, яким буде це зміна.

В Україні запустили Державного реєстру субсидій. Як ви до цього ставитеся?

Це добре. Тепер кожен з тих, хто отримував субсидії, може подивитися і дізнатися чи отримає їх знову. Справа в тому, що навіть міністр визнає, що реєстр працює зі збоями, тобто ще кілька місяців буде потрібно на те, щоб цей реєстр заробив. Крім того, зараз кількість звернень до реєстру незначно, оскільки опалювальний сезон ще не почався. У мене є така підозра, що навряд чи розробники розраховували на значне збільшення кількості звертаються до цього реєстру з настанням опалювального сезону. Тому припускаю, що він взагалі вийде з ладу через велику кількість звернень, яке почнеться з жовтня.

Від початку створення електронного реєстру було виявлено 20 тисяч фальшивих одержувачів субсидій. Скільки заощадило держава?

З огляду на середню величину субсидій, можна припустити, що держава заощадила 0,0003% від того, що воно витрачає.

Деякі ЗМІ повідомляють, що в Україні скасують субсидії тим, у кого немає лічильників газу...

Ні. Треба читати Проект постанови, в якому йдеться про те, що субсидій позбудуться тільки ті домогосподарства, які в письмовому вигляді відмовляться від встановлення лічильника.

Чи не вийде так надалі, що субсидій позбудуться ті, у яких немає лічильників на воду?

Я так не вважаю. Немає такої кількості лічильників, і просто розподільчі компанії не встигнуть їх встановити. Не всі ж від споживача залежить. Тут дуже багато залежить від компанії, яка займається постачанням і розподілом відповідного товару. Не можна за кілька тижнів і навіть місяців вирішити проблему, яка не вирішувалась десятиліттями.

Що робити безробітним, яких позбавили субсидій?

Ставати на облік по безробіттю, якщо вони дійсно безробітні, і тоді вони отримають відповідне право. Якщо вони отримують заробітну плату, то її треба легалізувати. Тобто, тут треба вибирати: або ви отримуєте субсидію, відкриваючи свою зарплату, або ви продовжуєте приховувати рівень своїх доходів, але і не розраховуйте тоді на отримання субсидій. 

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
07 Вересня 2018 p. 22:19
Кравчуко-кучми, фундатори Украєни, знищивши вітчизняне виробництво, заклали державу з тотальним безробіттям. Ви десь бачили яку - небудь техніку українського виробництва, хоча б побутову? Пострадянські промислові підприємтва порізані на металобрухт і у вигляді вторсировини продані олігархами за кордон. Тепер немає підприємств, немає робочих місць, немає де працювати, а крайніми виявилися не ті , хто створив цю ситуацію, а навпаки, ті, хто внаслідок залишився безробітним.
Коля Пухов
24 Жовтня 2018 p. 18:25
Субсидії відмінили і люди перестали платить за компослуги.