ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГГ.Рябцев: Зниження ціни на газ є тимчасовим

Г.Рябцев: Зниження ціни на газ є тимчасовим

Ціни на газ для промисловості і для населення в даний час прив'язані до вартості газу, яка визначається на основних біржових котируваннях спотового ринку

Ціни на газ для промисловості і для населення в даний час прив'язані до вартості газу, яка визначається на основних біржових котируваннях спотового ринку.

Про це в коментарі ГолосUA повідомив експерт в економічній сфері Геннадій Рябцев.

«Для цього ринку дуже характерні великі коливання протягом місяців і за рік. Також для цього ринку дуже серйозно характерна сезонність, яка проявляється в тому, що влітку ціни на газ набагато нижче, ніж взимку. При цьому, ніяких обмежень за рівнем цін ні взимку ні влітку немає. Оскільки цей ринок відображає спекулятивні відображення його учасників, відзначив експерт.

За його словами, якщо є надлишок ресурсу, то його намагаються продати якомога швидше і тому знижують ціни, якщо ж ресурсу недостатньо, то ціни злітають дуже швидко і спостерігається, так званий ажіотажний попит.

«Зрозуміло, що влітку, оскільки системи опалення не задіяні і газ використовується виключно для виробничих потреб, де споживається газу не так і багато. Тому ціни на нього влітку набагато нижче, ніж взимку. Тому ця тенденція, яку можна спостерігати зараз, підтверджує це факт. Що буде далі? Я думаю, що ще протягом місяця-двох ціни на газ в Україні будуть відносно низькими, а до початку опалювального сезону слід очікувати підвищення цін на рівень вище, ніж той, який був встановлений Кабміном. Таким чином, можна сказати, що це зниження цін на газ для населення - сезонне явище, тому що ціна на газ не прив'язана до ринкових індикаторів, вона прив'язана до спекулятивних індикаторами », - підсумував Г. Рябцев.

Як повідомлялося, НАК «Нафтогаз України» знизила ціну на газ для населення в липні на 11,7%, або на 648 гривень, до 4,90 гривні / куб. м (без ПДВ і вартості транспортування).

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
18 Липня 2019 p. 03:44
Спустошує кишені пересічних споживачів не плата за газ, а плата за холодну воду.---------------Взагалі , враження таке , ніби розмовами про газ намагаються затушувати інші комунальні негаразди, наприклад,такий.-------------Від кожного багатоквартирного будинку виходять на вулицю 2-3 загальнодоступні точки розбору холодної води. Влітку вода з них ллється майже безперервно: кожен бажаючий може відкрити кран, під"єднати шланг і полити тротуари та газони. У спекотні дні поливають переважно ввечері. Але за цю вилиту на вулицю воду платять не усі мешканці будинку, а лише ті споживачі, які у своїх квартирах не мають індивідуальних лічильників води. Це і є очевидна несправедливість. Чому усІ цІ поливання - виливання води на вулицю не за рахунок УСІХ мешканців будинку?