ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаРобота «Технології та обладнання для виробництва і споживання альтернативних видів палива» отримала премію

Робота «Технології та обладнання для виробництва і споживання альтернативних видів палива» отримала премію

Більшість авторів роботи, поданої Інститутом технічної теплофізики НАН України, представляють організації, які є членами Біоенергетичної асоціації України
Відповідно до Указу Президента України №608/2020 «Про присудження Державних премій України в галузі науки та техніки 2020 року», наукова робота «Технології та обладнання для виробництва і споживання альтернативних видів палива» здобула державну премію у галузі науки та техніки, про це повідомила пресслужба Біоенергетичної асоціації України.
 
Більшість авторів роботи, поданої Інститутом технічної теплофізики НАН України, представляють організації, які є членами Біоенергетичної асоціації України.
 
Авторський колектив:
  • Георгій Гелетуха, к.т.н., завідувач лабораторії Інституту технічної теплофізики НАН України,
  • Жанна Петрова, д.т.н., завідувач лабораторії Інституту технічної теплофізики НАН України,
  • Дмитро Корінчук, к.т.н., провідний науковий співробітник Інституту технічної теплофізики НАН України,
  • Тетяна Желєзна, к.т.н., провідний науковий співробітник Інституту технічної теплофізики НАН України,
  • Костянтин П’яних, д.т.н., завідувач відділу Інституту газу НАН України,
  • Леонід Крігер, генеральний директор ТОВ "Котлозавод "КРІГЕР",
  • Сергій Савчук, виконавчий директор ТОВ "КЛІАР ЕНЕРДЖІ",
  • Анатолій Понікарчук, директор ТОВ «Волинь-Кальвіс».
Метою роботи є розробка комплексу технологій для виробництва і споживання альтернативних видів палива, зокрема, твердих видів біопалива, біогазу зі звалищ твердих побутових відходів, торфу, композиційного палива на основі біомаси і торфу.
 
"Запропоновано методику оцінювання енергетичного потенціалу біомаси, придатної для використання в Україні. Розроблено склад та режими виробництва композиційного біопалива з рослинної біомаси та торфу. Досліджено процес вигорання часток твердого біопалива (тирси та лушпиння соняшника) в потоці, проведено аналіз його залежності від їх вологості та фракційного складу. Виконано комплексний аналіз енергетичної та екологічної ефективності технологій виробництва теплової енергії з біомаси за весь період життєвого циклу. Розроблено комплексну методику та проведено експериментальні дослідження газоутворення на звалищах та полігонах України", - говориться у повідомлені пресслужби.
 
Також, у Біоенергетичної асоціації розповіли, що за період 2000-2019 рр. розроблено і впроваджено понад 5000 котлів на біомасі, 6 обертових печей на біомасі, 15 ТЕС/ТЕЦ на біомасі та біогазі, 12 систем збирання та утилізації біогазу на полігонах ТПВ. Продано ліцензію на два патенти України у В’єтнам. Загальна теплова потужність впровадженого обладнання склала 2299,8 МВт, електрична - 16,8 МВт.  Досягнуто сумарне заміщення природного газу - 4,2 млрд м³. Розрахунковий економічний ефект склав 4,8 млрд гривні.
 
Коментарі (0)