ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРосія квапить Україну з передоплатою на газ

Росія квапить Україну з передоплатою на газ

Вчора «Нафтогаз» не направив аванс за газ російському «Газпрому». РФ одразу ж почала нагадувати, що Україна може залишитися без палива.

Україна не планує перераховувати великі аванси «Газпрому» за газ. Про це повідомив Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин на брифінгу в Києві в середу, передає «Інтерфакс-Україна».

«На вчора (авансу) ще не вносили, але «Нафтогаз» готовий, у нього є гроші. Разом з тим, кроки будуть досить невеликими на даний момент, враховуючи зменшення споживання газу, необхідності завантажувати великі об'єми з російського напрямку, немає», - сказав він.
 
Пан Демчишин додав, що газ з РФ Україна обходиться на 15% дорожче, ніж той, що поставляється з Європи.
 
В свою чергу, Президент РФ Володимир Путін заявляє, що Росія постачатиме Україні газ тільки у випадку передоплати. Про це він сказав на зустрічі з членами уряду.
 
Пан Путін зазначив, що в даний час передоплати газу вистачить на дві доби. «Проблеми нам не потрібні», - сказав президент РФ і попросив Прем'єр-міністра Дмитра Медведєва звернути увагу на цю ситуацію.
 
«Передплаченого газу залишилося на дві доби. Ніхто ніяких мір не приймає. Я попросив би голову уряду разом з «Газпромом» приділити цьому уваги побільше», - підкреслив він.
 
Як заявив пан Путін, «нікому конфлікти колишніх років не потрібні». «Ми готові строго виконувати всі контрактні зобов'язання, але тільки в рамках передоплати», - сказав він.
 
Примітно, що в українському Міненерго вважають, що існує висока ймовірність вирішення питання про ціну на російський для України в рамках «літнього пакета» вже в березні.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», у Міненерго кажуть, що урядовим рішенням було не продовжити опалюваний сезон до 1 травня, а збільшити період застосування пільгової ціни на опалення.
 
Коментарі (0)