ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРосія наперед підозрює Україну в крадіжках газу

Росія наперед підозрює Україну в крадіжках газу

У «Газпромі» хвилюються, що через недостатні запаси палива в підземних сховищах газу, Україна буде красти російський природний газ. Зокрема, в РФ допускають, що це може статися восени цього року.

Вже восени Україна може здійснювати несанкціонований відбір «блакитного» палива. На такі дії країну наштовхнуть недостатні запаси палива в підземних сховищах газу. Про це заявив глава «Газпрому»  Олексій Міллер, повідомляє «Інтерфакс-Росія».

«Проблема полягає в тому, що Україна не закачує в повному обсязі газ в ПСГ. Це загрожує тим, що про так званий несанкціонований відбір газу ми, мабуть, зможемо почути восени цього року. Ймовірність такого сценарію дуже велика. Проблема незакачування газу в ПСГ широкому споживачеві поки не видно. Вона може проявитися восени», - зазначив пан Міллер.

Крім того, очільник «Газпрому» заявив, що намір України переглянути транзитний договір може стати ударом надійності поставок російського газу в Європу.
 
«Якщо Україна почне ставити під сумнів транзитний договір, то це дуже погана новина. Ми зараз говоримо про ті ризики, які виникли у зв'язку з недозакачкой газу. Але постановка питання по транзитному договором - це вже просто прямий удар по надійності транзиту газу до Європи з Росії», - сказав він.
 
Крім того пан Міллер заявив, що «Газпром» не братиме участі в модернізації ГТС України. 
 
«Що стосується позиції «Газпрому» з модернізації ГТС України - поїзд уже пішов, і пішов не вчора. Ми в модернізації ГТС України брати участь не будемо», - заявив глава «Газпрому». Пан Міллер підкреслив, що ГТС не належить «Нафтогазу» України, вона належить українській державі
 
«Я хотів би звернути увагу -. Перш ніж «Нафтогазу» щось вирішувати з приводу ГТС - вона має бути на його балансі. Спочатку треба вирішити майнові питання. При цьому Верховною Радою має бути змінено з десяток законів. Тільки після цього можна буде говорити про щось», - сказав пан Міллер.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», «Нафтогаз» може вдруге подати позов на «Газпром» до Стокгольмського арбітражу. У такому разі, звернення стосуватиметься перегляду транзитного контракту. У НАКу скаржаться, що у чинній домовленості немає гарантій обсягів транзиту.
 
Коментарі (0)