ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна може «повісити» на «Газпром» ще один позов

Україна може «повісити» на «Газпром» ще один позов

«Нафтогаз» може вдруге подати позов на «Газпром» до Стокгольмського арбітражу. У такому разі, звернення стосуватиметься перегляду транзитного контракту. У НАКу скаржаться, що у чинній домовленості немає гарантій обсягів транзиту.

НАК «Нафтогаз України» має намір переглянути транзитний контракт з Росією. На підприємстві сподіваються, що їм вдасться дійти згоди зі східним партнером мирним шляхом. Однак, якщо «транзитні» переговори не приведуть до консенсусу – «Нафтогаз» звернеться до Стокгольмського арбітражу. Про це повідомив глава правління НАК Андрій Коболєв, передає ТСН.

«Думаю, що ми спробуємо врегулювати це питання (транзитного контракту) шляхом переговорів. Якщо невдало, то тоді, звичайно, ми будемо йти в Стокгольмський арбітраж», - заявив він.
 
Пан  Коболєв не уточнив, коли саме справа може дійти до суду. Голова НАКу пояснив, що сама процедура звернення до арбітражу у цьому контракті відрізняється від процедури в контракті на постачання газу.
 
Нагадаємо, Київ неодноразово критикував транзитний контракт за відсутність гарантій обсягів транзиту. В свою чергу, Україна вже хотіла переглянути ставки транзиту в бік підвищення. 
 
Раніше україно-російські газові переговори привели до Стокгольмського арбітражу. ВАТ «Газпром» звернулося в суд з позовом до НАК «Нафтогаз України» про стягнення заборгованості за газ, а НАК «Нафтогаз України» подала позов до ВАТ «Газпром» щодо ціни на «блакитне» паливо.
 
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», у «Нафтогазі» відзвітували: компанія стабільно наповнює свої підземні сховища газом. Частина «блакитного» палива набирається за рахунок реверсу з Європи, решта - газ власного видобутку.
 
Газове питання - одне з найбільш актуальних та болючих для України. «Україна Комунальна» поспілкувалася з головою НАК «Нафтогаз-України» Андрієм Коболєв про енергетичне майбутнє країни. Що чекає на Україну - читайте в інтерв'ю "України Комунальної".
 
Коментарі (0)