ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРосія платитиме Україні за транзит газу двічі та на третину більше

Росія платитиме Україні за транзит газу двічі та на третину більше

Україна підняла ціну на транзит російського газу на третину. Окрім того, передбачається, що «Газпром» повинен сплачувати за транзит при вході в ГТС України та при виході з неї. «Нафтогаз» вже запропонував «Газпрому» обговорити такі умови.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг встановила нову систему ціноутворення на транспортування і транзит газу, підвищивши вартість транзиту для Росії на 25-35%. Нововведення запрацюють з січня. Відповідне рішення було прийнято під час засідання регулятора.

Зокрема, НКРЕКП встановила тарифи на транспортування природного газу магістральними трубопроводами «Укртрансгазу» по системі «вхід/вихід», як це передбачено європейською практикою.

Для всіх точок «входу» в газотранспортну систему України регулятор встановив тариф на рівні 12,47 дол за тис. куб. м. Для точок «виходу» тарифи коливаються від 16,74 дол до 32,16 дол. тис. куб. м.



Передбачається, що «Газпром», як замовник послуги, повинен платити за окремим тарифом на кожному пункті входу в українську ГТС і виходу з неї.

У зв’язку з цим, НАК «Нафтогаз України» запропонував ВАТ «Газпром» провести переговори щодо нових правил транспортування «блакитного» палива через територію України. Про це повідомили у прес-службі «Нафтогазу».

«Ми залишаємося надійним партнером та підтверджуємо, що транспортування газу до європейських споживачів відбуватиметься безперешкодно у обсягах, обумовлених контрактом. Перехід до загальноприйнятої у Європі практики ціноутворення за транзит сприятиме подальшій інтеграції нашої газотранспортної інфраструктури до європейської енергосистеми та зміцненню надійності постачання газу до країн ЄС», – зазначив голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Міністерство фінансів не планує наступного року збільшувати статутний фонд «Нафтогазу». Щодо збільшення статутних фондів банків - рішення буде прийнято на основі результатів стрес-тестів.

 
Коментарі (0)