ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРосія погрожує Європі новими цінами на газ

Росія погрожує Європі новими цінами на газ

Ціни на російський газ для Європи можуть змінитися. На новий тариф вплине великий газовий контракт Росії з Китаєм. Проте, стане «блакитне» паливо для старого континенту дорожчим, чи то дешевшим – поки що невідомо.

Укладений Росією великий газовий контракт з Китаєм може вплинути на ціни на газ у Європі, яка залежить від постачань російських енергоресурсів. Про це заявив голова «Газпрому» Олексій Міллер у п'ятницю, повідомляє «УНІАН».

Після 10 років переговорів Росія в середу підписала з Китаєм 30-річний контракт на постачання газу, обіцяючи субсидувати «взаємовигідні умови». «Газпром» планує продавати в Китай 38 мільярдів кубометрів газу на рік - майже чверть від нинішніх російських поставок в ЄС та Туреччину, але не називає ціну.

«Ми - Росія, «Газпром» - відкрили для себе азіатський ринок газу... Ціна контракту - 400 мільярдів доларів. Можна припустити, що укладання цього контракту вплине на ціни на газ на європейському ринку... З учорашнього дня почалася конкуренція за російські газові ресурси», - заявив пан Міллер.
 
Пан Міллер не сказав, у який бік рушать ціни на російське паливо для Європи, країни якої в останні роки домоглися від російського концерну значних знижок, а в останні місяці опинилися перед загрозою зриву російських поставок через політичний конфлікт між РФ і Україною.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», 21 травня «Газпром» і китайська компанія CNPC уклали договір про постачання газу. Через 3 дні переговорів, голова КНР все ж погодився на ціну російської сторони, яка набагато вище тієї вартості, яку чекали в Китаї.
 
Коментарі (0)