ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРосія постраждає від перекриття поставок газу в ЄС

Росія постраждає від перекриття поставок газу в ЄС

ЄС без проблем зможе прожити без російського газу 9 місяців. А от у Росії за цей час можуть виникнути проблеми з фінансами, адже країна наповнює бюджет за рахунок продажу «блакитного» палива.

Держави Європейського Союзу за рахунок своїх власних ресурсів та альтернативних постачальників могли би обійтися без поставок газу з Російської Федерації упродовж дев'яти місяців. Про це у Варшаві сказав депутат Європейського парламенту Яцек Саріуш-Вольський, передає УНІАН.

«Ще рік тому проводилося дослідження, і якби ЄС хотів використати газ, як санкцію, то після повного перекриття імпорту газу з Росії Євросоюз протримається 9 місяців за рахунок використання газу зі сховищ, поставок з Алжиру, Норвегії, газу LNG з Америки», - відзначив він.
 
Євродепутат зауважив, що це призвело б до серйозних проблем в Росії, котра наповнює свій бюджет головним чином за рахунок коштів, які отримує з продажу газу.
 
Зазначимо, днями Росія обмежила поставки газу в Польщу. 9 вересня обсяги палива, які надходять зі східного напряму до країни, зменшилися на 24%. Через це Польща припинила здійснювати реверс газу в Україну. Наступними енергетичних утисків зазнали Німеччина та Словаччина. Німецький імпортер газу RWE відмовився коментувати скорочення поставок з Росії. А от у Словаччині прокоментували «газові» обмеження. Навіть через скорочення поставок російського палива, Республіка обіцяє виконувати свої зобов’язання щодо реверсу газу в Україну Того ж часу, у Держдумі Росії запропонували голові «Газпрому»  подумати над припиненням постачання палива за українським маршрутом країнам, поміченим у реверсі. У Росії аргументують це тим, що країни ЄС – споживачі російського газу, а значить, не можуть диктувати умови Москві. Крім того, у Держдумі попросили «Газпром» перевірити, чи є реверсні поставки російського газу країнами ЄС Україні законними. Нагадаємо, 19 травня російський монополіст дав добро на реверс газу зі Словаччини.  За словами російських посадовців, це не суперечить контрактам з «Газпромом».
 
Коментарі (0)