ГоловнаКоментаріОпалювальний сезон 2023-2024Україна втрачає надію на опалювальний сезон

Україна втрачає надію на опалювальний сезон

У Мінрегіоні хвилюються: Україні не вистачає кілька мільярдів кубометрів газу для успішного проходження опалювального сезону. Хоча раніше у відомстві розраховували перезимувати з наявною кількістю палива.

Для успішного проходження опалювального сезону Україні бракує 5 млрд куб. м газу. Такі цифри наводить очільник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимир Гройсман. Про це він заявив вчора на засіданні антикризового енергетичного штабу.

«Питання з газом залишається досить серйозним, оскільки ми маємо на сьогоднішній день дефіцит, за нашими оцінками вересень-квітень, близько п'яти мільярдів», - сказав він.
 
За словами пана Гройсмана, для опалювального сезону Україна потрібно близько 28 млрд куб. м природного газу. Окрім того, голова Мінрегіону заявив про дефіцит вугілля в обсязі 5 млн тонн до 2015 року. «Ми маємо дефіцит вугілля до кінця року приблизно в 5 мільйонів тонн», - зазначив він. Пан Гройсман також підкреслив, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості займається пошуками можливих варіантів імпорту вугілля з інших країн з метою компенсувати цей дефіцит.
 
 
Нагадаємо, 20 серпня пан Гройсман заявив, що Україна вкладається в рамки  економії газу на рівні 30%. Оптимістичних поглядів притримується також заступник голови Мінрегіону Андрій Білоусов. Він пообіцяв, що в оселях українців цієї зими буде тепло, не знажаючи на проблеми за газом. Опалювальний сезон пройде за рахунок тієї кількості газу, яка буде наявна.
 
Раніше уряд затвердив баланс газу на майбутній опалювальний період. Передбачається зменшити на 30% ліміт газу для промислових підприємств і на 30% - для підприємств теплоенергетики.
 
Зазначимо, днями Росія обмежила поставки газу в Польщу. 9 вересня обсяги палива, які надходять зі східного напряму до країни, зменшилися на 24%. Через це Польща припинила здійснювати реверс газу в Україну. Наступними енергетичних утисків зазнали Німеччина та Словаччина. Німецький імпортер газу RWE відмовився коментувати скорочення поставок з Росії. А от у Словаччині прокоментували «газові» обмеження. Навіть через скорочення поставок російського палива, Республіка обіцяє виконувати свої зобов’язання щодо реверсу газу в Україну Того ж часу, у Держдумі Росії запропонували голові «Газпрому»  подумати над припиненням постачання палива за українським маршрутом країнам, поміченим у реверсі. У Росії аргументують це тим, що країни ЄС – споживачі російського газу, а значить, не можуть диктувати умови Москві. Крім того, у Держдумі попросили «Газпром» перевірити, чи є реверсні поставки російського газу країнами ЄС Україні законними.
 
Нагадаємо, 19 травня російський монополіст дав добро на реверс газу зі Словаччини.  За словами російських посадовців, це не суперечить контрактам з «Газпромом».
 
Коментарі (0)