ГоловнаКоментаріГазопостачанняРосія «приписала» Україні крадіжку газу

Росія «приписала» Україні крадіжку газу

Росія намагається звинуватити Україну в крадіжці газу, який транспортується до Європи. У Міненерго факт незаконного відбору «блакитного» палива не визнають.

Російський газовий монополіст «Газпром» намагається трактувати технічний дисбаланс транзиту природного газу в Європейський Союз як порушення, яке може спричинити припинення російською компанією поставок «блакитного палива» європейським споживачам. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан, - повідомляє «УНІАН».

«Ми отримали від російської сторони проект акта на транзитні послуги за липень місяць цього року, в якому технічний дисбаланс, а це 0,03%, російська сторона намагається трактувати, як понадконтрактний відбір газу», - сказав він.

При цьому пан Продан підкреслив, що цей дисбаланс саме технічний. «Кожну добу виникають певні обсяги дисбалансу газу, тому що газ йде по території України 32 години. Звичайно, збалансувати в нуль дуже складно», - зазначив він.

Читайте також: Україна «зробила ставку» на імпорт газу з ЄС

Міністр повідомив, що поставки газу в ЄС залежать тільки від «Газпрому» і Україна не може прогнозувати поведінку «Газпрому». «Він може припинити поставки в будь-який момент, як це було в 2009 році» - зауважив глава Міненерго.

Юрій Продан нагадав, що за 19 днів січня 2009 року Україна на 28 млн кубічних метрів поставила більше газу в ЄС, ніж їй надав «Газпром». «Але це не зупинило «Газпром», і «Газпром» припинив подачу газу в європейські країни», - додав Міністр.

Примітно, згідно з транзитним контрактом між Україною і Росією, «Газпром» зобов'язаний щорічно прокачувати через територію України не менше 110 млрд кубометрів природного газу, в іншому випадку, якщо російська компанія не виконує цієї умови, вступає в силу положення «транзитируй або плати». «Газпром» жодного разу не виконував цю умову, при цьому обсяги транзиту падають протягом останніх чотирьох років.

 
Коментарі (0)