ГоловнаПублікаціїГазопостачанняРосія «розщедрилась» на газ для України

Росія «розщедрилась» на газ для України

Минув ще один тиждень, який приніс чимало новин щодо вирішення газового питання в Україні. Тож, які умови поставок газу в Україну висунула Росія – читайте у щотижневому огляді новин від «У. К.»
Тиждень, що минає приніс українцям зимові ціни на газ, котрі уряд вирішив продублювати, заявивши, що Кабінет Міністрів знизив ціни на «блакитне» паливо для громадян взимку, хоча ця норма прописана ще у березневій Постанові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Таку гучну, однак ту, яка не відповідає дійсності, зробив глава уряду – Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
 
«Це вдвічі дешевше, ніж ринкова ціна природного газу, яка становить сьогодні 7188 грн», - наголосив Прем’єр-міністр.
 
При цьому пан Яценюк зазначив, що уряд компенсує різницю в ціні за рахунок коштів Державного бюджету.
 
Проте, від повторення вже встановлених цін на газ, палива у газосховищах все ж не побільшає. Тим паче, що НАК «Нафтогаз України», оприлюднивши звіт за минулий рік, вказав на свій дефіцит у 88,4 млрд грн. Однак, як зазначають у «Наятогазі» така ситуація зумовлена нестабільною гривною. Тож, компанія вирішила збільшити позовні вимоги до російського газового монополіста ВАТ «Газпром» в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма за контрактом 2009 року на транзит газу.
 
«Грошові вимоги «Нафтогазу» до «Газпрому» в арбітражі за контрактом на транзит газу становлять всього більше 11,7 млрд доларів. Ці вимоги стосуються невиконання умов контракту до 2015 року і будуть розширені з урахуванням претензій 2015 року», - йдеться в документі.
 
Крім того, «Нафтогазу» ЄБРР вирішив все ж позичити гроші на купівлю газу в Росії у сумі 300 млн дол під урядові умови.
 
Зважаючи на це у Росії заявляють, що підписання протоколу не є обов’язковою умовою поставок природного газу в Україну. В РФ наголошують, що основним питанням залишається оплата. Так, «Газпром» відразу ж може починати поставки газу в Україну лише в разі отримання передоплати від Києва. Про це заявив Міністр енергетики Росії Олександр Новак.
 
 
Він заявив, що протокол ніяк не впливає на досягнуті в Брюселі домовленості.
 
«Зимовий пакет вже працює і все, що потрібно зробити, залишилося тільки Україні заплатити гроші і отримати газ», - сказав російський Міністр.
 
Чиновник також заявив, що для купівлі російського газу Україні протоколи не потрібні. «Взагалі досить усних домовленостей. Ми домовилися підписати протокол консультації - ми його підписали», - сказав пан Новак.
 
В той же час Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що поставки російського газу в україну поки що не здійснюються саме тому, що пртокол між «Нафтогазом» та «Газпромом» досі не підписано.
 
«Але в найближчий момент, після підписання протоколу та відповідних договорів між «Газпромом» та «Нафтогазом», закачування по цій ціні буде відбуватись дуже активно», - сказав пан Демчишин.
 
Що ж стосується вартосі російського «блакитного» палива, то тут Міністра повністю все влаштовує. Він наголошує, що ціна в 227 дол за тис. куб. м є цілком прийнятною
 
«Я думаю, що ціна, яка зараз погоджена на четвертий квартал (2015 року - ред.) і на перший квартал наступного року, вона досить адекватна... Більше того, в тій ціні, яка погоджена, - менше 230 доларів. «Нафтогаз» їх вже опублікував - це 227,37 доларів, повна ціна, включаючи калорійність», - сказав Міністр.
 
Коментарі (0)