ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРосія спустошить кримські родовища енергоресурсів

Росія спустошить кримські родовища енергоресурсів

Російська влада готується значно збільшити видобуток кримської нафти та газового конденсату. Експерти впевнені, що додаткові 0,5 тис. тонн дозволять повністю покрити внутрішні потреби півострова в паливі та енергоресурсах

Видобуток нафти і газового конденсату в Криму може бути збільшено у 5-8 разів від рівня 2013 року - до 400-600 тис тонн на рік. Про це зазначається у доповіді фонда «Інститут енергетики та фінансів» для Президента Росії Володимира Путіна, повідомляє ИТАР-ТАСС.

За даними експертів фонду, видобуток нафти і газового конденсату в Криму в 2013 році склав 76 тис. тонн. Збільшення видобутку до 400-600 тис тонн дозволить повністю покрити внутрішні потреби півострова, а переробка нафти може здійснюватися в Краснодарському краї.

При цьому видобуток газу в Криму може бути значно збільшений вже у найближчі роки - в 2015 році він може досягти 3 млрд куб. м., що дозволить забезпечити поточний рівень споживання і створить профіцит у розмірі до 0,6-0,8 млрд куб. м., який може бути використаний для розвитку теплової енергетики.

Нагадаємо, що наразі Крим приблизно на 80% залежить від перетоків електроенергії з об'єднаної енергосистеми України, а також споживає 1,3 млн куб.м. дніпровської води на рік.

Як повідомляла «Україна Комунальна», Міністерство будівництва РФ для вирішення проблеми з водопостачанням Криму, поряд з прокладанням водопроводу через Керченську протоку, розглядає варіант розробки родовищ підземних вод на півночі півострова. За словами Міністра будівництва та житлово-комунального господарства Росії Михайло Меня, в якості можливих альтернативних варіантів водопостачання може бути будівництво водопроводу з території Кубані через Керченську протоку або розробка родовищ підземних прісних вод в Джанкойському і Нижньогірському районах. За його словами, такий висновок був зроблений після проведення попередньої оцінки Міністерством стану водопостачання Криму.

 
Коментарі (0)