ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРосія вимагає від України мільярди за невибраний газ

Росія вимагає від України мільярди за невибраний газ

«Газпром» виставив Україні рахунок на 2,5 мрдл дол. за невибраний газ. У російській компанії стверджують, що дана умова прописана у контракті і вимагають оплатити рахунок протягом десяти днів.

ПАТ «Газпром» сьогодні направив НАК «Нафтогаз України» рахунок на оплату газу, невибраного українською компанією в ІІІ кварталі 2015 року за умовою «бери або плати». Про це повідомляє прес-служба російської компанії.

Як йдеться у повідомленні, згідно з чинним контрактом купівлі-продажу газу між «Газпромом» і «Нафтогазом», покупець зобов'язаний щорічно сплачувати мінімальну річну кількість (МРК) газу.

Виходячи з умов контракту, МРК в ІІІ кварталі 2015 року склала 10,485 млрд куб. м газу.

Враховуючи це, а також обсяг газу, поставлений «Газпромом» в Україну в ІІІ кварталі 2015 року, НАК «Нафтогазу України» виставлений рахунок на суму 2,549 млрд дол. Російський монополіст очікує його оплати протягом 10 днів.

«Україна в 2015 році фактично відмовилася від закупівель російського газу в третьому кварталі, таким чином, жодних домовленостей про незастосування правила «бери або плати» в цьому періоді не було», - зазначив голова правління «Газпрому» Олексій Міллер.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, «Нафтогаз» має намір обговорити з «Газпромом» нові тарифи на транзит газу. Якщо переговори не принесуть результату, українська сторона буде звертатися до суду.

 
Коментарі (0)