ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРосія уникає переговорів з «Нафтогазом» про транзит

Росія уникає переговорів з «Нафтогазом» про транзит

У Нафтогазі заявили, що Росія свідомо затягує переговорний процес щодо нового контракту на транзит газу через Україну

У Нафтогазі заявили, що Росія свідомо затягує переговорний процес щодо нового контракту на транзит газу через Україну.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко. 

Як зазначив Вітренко, Росія не погодила проведення тристоронніх переговорів по новому контракту про транзит газу в ЄС через газотранспортну систему України в травні, не узгоджені і переговори на червень.

“Враховуючи, що російська сторона відмовилася проводити тристоронні переговори в травні, тобто вже після обрання нового Президента України, на червень переговори теж не були узгоджені, то стає очевидним, що вони свідомо затягують цей процес. І тут спекуляції щодо впливу виборів президента чи парламенту є лише виправданнями”, – написав Вітренко.

Він також припустив, що в Росії чекають рішення Данії по «Північному Потоку-2», від якого залежить затримка будівництво газопроводу.

“Нагадаю, тільки один з трьох варіантів проходження ПП2, які зараз розглядає Данія, призведе до затримки з будівництвом. І навіть ця затримка не гарантує Україні збереження транзиту – РФ може свідомо пійти на сценарій, коли вони просто обмежать поставки газу у Європу до контрактованих мінімумів, це призведе до підвищення цін у Європі (і для України), і потім з позиції сили РФ буде тиснути на Європу щоб перешкоди для ПП2 були усунені”, – зазначив Вітренко.

Для України, як вважає виконавчий директор НАК “Нафтогаз України”, важливо мати можливість скористатися передбаченим транзитним контрактом правом на перегляд тарифу в 2018-2019 роках для компенсації за прискорену амортизацію і знецінення української газотранспортної системи як наслідок втрати транзиту з 2020 року. Для цього потрібно здійснити анбандлінг Нафтогазу за моделлю ISO.

 

 
Коментарі (0)