ГоловнаКоментаріГазопостачанняРосія вдалася до «газових» погроз

Росія вдалася до «газових» погроз

Росія вчергове пригрозила обмеженням поставок газу через територію України до Європи. Більше того, у РФ планують також заборонити реекспорт газу в Україну. Поряд з тим, Європа все ж сподівається на теплу зиму.

Президент Росії Володимир Путін в черговий раз пригрозив у випадку «несанкціонованого відбору» скоротити обсяг поставок газу через територію України. Про це він заявив вчора на прес-конференції у Белграді, - повідомляє «УНІАН».

«Існують великі транзитні ризики. І якщо ми побачимо, що наші українські партнери так само, як, скажімо в 2008 році, почнуть несанкціоновано відбирати наш газ з експортної трубопровідної системи, то ми так само, як і в 2008 році, будемо послідовно на обсяг украденого скорочувати подачу», - сказав президент РФ.

Крім того, у Росії подумують про законодавчу заборону реекспорту газу в Україну. Зокрема, таку ініціативу пропонує перший заступник голови комітету Держдуми з промисловості Володимир Гутенєв.

Він зазначив, що «пропонується підготувати пропозиції з внесення поправок в закони «Про основи державного регулювання зовнішньоторговельної діяльності» та «Про експорт газу», а також і інші акти у цій галузі, спрямовані на недопущення шкоди економічним інтересам РФ».

Читайте також: Українців не залишать без газу за будь-якого сценарію

«Вважаю за доцільне законодавчо встановити вимогу про включення до зовнішньоторговельних контрактів на експорт російського газу в іноземні держави умови про заборону реекспорту поставленого газу якщо зарубіжним партнером (споживачем експортної продукції) не виконуються договірні умови про оплату мінімальної річної кількісті газу за принципом «бери або плати», а також в країни, що мають фінансову заборгованість перед РФ», - підкреслив депутат.

Зазначимо, російський «Газпром» у червні цього року повністю припинив поставки газу Україні, через яку він поставляє в Європейський Союз майже половину всього свого експорту палива в ЄС.

Україна через це зараз закуповує «блакитне» паливо у реверсному режимі з Європи через території Польщі, Словаччини та Угорщини.

Вчора, 16 жовтня, віце-президент Єврокомісії з енергетичних питань Гюнтер Еттінгер заявив, що у разі повного припинення поставок російського газу домогосподарства Європейського Союзу переживуть зиму, якщо буде хороша співпраця між країнами-членами в плані напрямку між ними потоків газу.

У Єврокомісії прийшли до висновку, що якщо країни-члени ЄС будуть співпрацювати і дозволять спрямовувати потоки газу між собою, використовуючи максимально фізичні можливості, споживачі в ЄС будуть у значно кращому становищі.

 
Коментарі (0)