ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаРосія заблокувала поставки вугілля в Україну

Росія заблокувала поставки вугілля в Україну

Поставки в Україну енергетичного вугілля з Росії через Білорусь припинені

Саме в той день, коли РЖД заблокувала поставки вугілля, в Україні почалися поставки російської електроенергії, що означає посилення енергетичної залежності від РФ

Поставки в Україну енергетичного вугілля з Росії через Білорусь припинені. Про це повідомив голова Незалежної профспілки шахтарів і народний депутат від партії "Батьківщина" Михайло Волинець на своїй сторінці в Facebook.

"Вчора (1 жовтня - ред.) Росія перекрила білоруський коридор поставок енергетичного вугілля в Україні. Ситуація з наповненням вугільних складів ТЕС напередодні зими і без того була незадовільна, тепер стане катастрофічною", - повідомив Волинець.

За його словами, раніше відправники вугілля подавали заявки на РЖД з проханням здійснити перевезення в напрямку Білорусі. З 1 жовтня жодна заявка не підтверджується. Це означає створення величезного дефіциту енергетичного вугілля в небезпечний момент - взимку.

Саме в той день, коли РЖД заблокувала поставки вугілля, в Україні почалися поставки російської електроенергії.

Відновлення імпорту електроенергії з 1 жовтня з Російської Федерації підтвердили і в ЗАТ "НЕК" Укренерго ".

Волинець вважає, що Україна таким чином роблять ще більш залежною - замість вугілля продають готову електроенергію, "виводячи з гри" українських енергетиків.

Фактор енергозалежності буде використаний Москвою для геополітичного тиску на українську владу, підкреслив депутат.

Як повідомлялося, комерційний імпорт електроенергії в Україну з РФ в останній раз здійснювався в 2015 році за укладеним між ДПЗД "Укрінтеренерго" і ВАТ "Інтер РАО" договору для подальшої її передачі в окупований Крим. Контракт діяв протягом 2015 року та передбачав рівномірний графік поставок об'ємом до 1,5 ГВт. Надалі він не був продовжений.

 

 
Коментарі (0)