ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаРосіяни визначилися зі схемою енергопостачання Криму

Росіяни визначилися зі схемою енергопостачання Криму

Російське Міненерго пропонує побудувати в Новоросійську нову ТЕС на 600 МВт і звідти постачати енергію в Крим. Орієнтовна ціна такого проекту приблизно 1,7 млрд дол.

Міненерго РФ обрало базову схему енергопостачання Криму, згідно з якою передбачається побудувати газову електростанцію потужністю 600 МВт в Новоросійську і об'єднати енергосистему півострова з російською, - повідомляють «Ведомості».

Розрахунки і проект схеми виконали інститут «Енергомережапроект» і «Системний оператор», рішення було прийняте на нараді в Міненерго в суботу.

Як відомо, існуючі у Криму станції покривають лише 10-30% потреб: з 1400 МВт 70-90% припадає на перетікання з української енергосистеми. Тому російське Міненерго розглядав кілька варіантів енергопостачання Криму. Перший передбачав будівництво генерації потужністю приблизно 1320 МВт на півострові; другий - будівництво ЛЕП чи підводного кабелю через Керченську протоку без зведення місцевої генерації, третій - проміжний (500-600 МВт - на півострові, а інша потужність передається через ЛЕП або підводний кабель).

Але оскільки в Новоросійську потрібно було будувати генерацію і до приєднання Криму, обрали другу.

Нова ТЕС в Новоросійську може коштувати від 561 млн до 841 млн дол. залежно від параметрів проекту. Підводний кабель обійдеться в 561 млн дол., ЛЕП - 280 млн дол., ще 280-420 млн дол. доведеться витратити на модернізацію розподільчих мереж в Криму. Терміни будівництва - 2-2,5 року.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Україна обмежує Крим в енергопостачанні з політичних причин. Такої думки дотримуються російські експерти. Частково це підтверджують і в Адміністрації в.о. Президента України.

 
Коментарі (0)