ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаКримчанам обмежать електропостачання

Кримчанам обмежать електропостачання

Україна обмежує Крим в енергопостачанні з політичних причин. Такої думки дотримуються російські експерти. Частково це підтверджують і в Адміністрації в.о. Президента України.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак вважає, що українська сторона цілком свідомо та з адміністративних причин обмежила енергопостачання в Криму. Про це він заявив в інтерв’ю російському «Комерсанту».

Читайте також: «Енергоринку» в Криму більше не буде

«Ми з українським Міністром енергетики Юрієм Проданом розмовляли, він мотивував обмеження тим, що йдуть ремонтні роботи, а на мій погляд, це було просто адміністративне та політичне рішення і все. У будь-якому випадку, ми були готові до таких форс-мажорів. За підтримки адміністрації міста Севастополя та Республіки Крим було передислоковано 1400 дизель-генераторних установок в Крим загальною потужністю 300 МВт. Їх достатньо, щоб в критичній ситуації забезпечити потреби соціально значущих об'єктів», – наголошує пан Новак. 

 
До того ж, на його думку, кримська енергосистема сама по собі досить розвинена. «Вона досить розвинена з точки зору електромережевого комплексу, але при цьому не має в своєму розпорядженні достатньої власної генерацією. При фактичних піках - приблизно 1400 МВт - перетік в Кримську з Української енергосистеми коливається в межах 70-90% від споживання», – додав Міністр.
 
 
Наразі в Росії взялися за підвищення надійності кримської енергосистеми у разі виникнення будь-яких непередбачених надзвичайних ситуацій. Пан Новак аргументує це тим, що на його думку, випадок з введенням аварійних обмежень, що був у Криму 23-24 березня, може повторюватися. Міністр вважає, що таким чином Україна хоче показати, що у будь-який момент вона може «обмежувати» енергопостачання.  Нагадаємо, ввечері 23 березня дві третини кримчан залишилися без світла. У «ДТЕК «Крименерго» це пояснил технічними проблемами.
 
Питання обмеження Криму дійшло і до Адміністрації Президента. Замісник голови Адміністрації в. о. Президента України, кримчанин Андрій Сенченко вважає, що засоби обмежувального характеру по відношенні до Криму все ж будуть. Однак, вони торкнуться лише пересування з Криму на материк, митниці, судової системи та прав власності. Окремо пан Сенченко виділяє складність ведення господарської діяльності, яка закладені у проекті закону про окуповані території. Там записано так, що будь-які види діяльності, які підлягають ліцензуванню, сертифікації, стандартизації і так далі, не можуть здійснюватися на території півострова.
 
 
У свою чергу Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимир Гройсман у інтерв’ю журналістам «України Комунальної» заявив, що будь-які права кримчан не повинні порушуватись. Перш за все, це право недискримінаційного доступу до енергії та ресурсів. Відключення електроенергії, які відбулися 23-24 березня, носили виключно технічний характер, і ніяких рішень по обмеженню або припиненню поставок ресурсів у Крим урядом не приймалося, і не обговорювалося.
 
Коментарі (0)