ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГРозенко: Підвищення пенсійного віку в нинішніх умовах нікому позитиву не принесе

Розенко: Підвищення пенсійного віку в нинішніх умовах нікому позитиву не принесе

Підвищення пенсійного віку не дасть бажаного ефекту щодо скорочення дефіциту бюджету Пенсійного фонду України.

Про це в ефірі телеканалу «NewsOne» заявив Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, передає Урядовий портал

«Принципова позиція щодо підвищення пенсійного віку в Україні абсолютно чітка і зрозуміла. Ще у 2011 році, коли Янукович з Азаровим проводили так звану пенсійну реформу, підвищуючи пенсійний вік, я говорив про те, що підвищення пенсійного віку в нинішніх умовах ні для України, ні для українців ніякого позитиву не принесе. І зрештою ми побачили: у 2011 році дотація з бюджету Пенсійному фонду складала 40 млрд грн, сьогодні вона складає 140 млрд грн. Тобто, цілком очевидно, що питання не в пенсійному віці, а в абсолютно інших речах», - зазначив урядовець.

«Я нагадаю, що тією ж «реформою» Азарова-Януковича був підвищений і обов’язковий страховий стаж відразу на 10 років. І на сьогодні для чоловіків він вже складає 35 років, а для жінок – 30 років. Куди ще далі його підвищувати? Тому я вважаю, що сьогодні немає підстав говорити ні про підвищення пенсійного віку, ні про підвищення страхового стажу», - зауважив Павло Розенко.

За його словами, концепція пенсійної реформи, яка дозволить прийдешнім поколінням отримувати достойну пенсію, полягає у запровадженні трирівневої системи пенсійного забезпечення. «Концепція пенсійної системи полягає в наступному, і це зафіксовано у чинному законодавстві, що українець має отримувати пенсію з трьох джерел – солідарного рівня, накопичувального і недержавного пенсійного страхування», - зазначив він.

Зокрема, солідарна система вже не здатна забезпечити високих пенсій. «Солідарна система вже себе вичерпала, тому як її не перекроюй - змінами формул, віку, стажу, -  той мінімум, який сьогодні отримують люди, це константа, яку ми можемо тільки трохи осучаснювати».

«І якраз, зокрема, підвищення мінімальної зарплати – це крок до збалансування бюджету Пенсійного фонду і проведення осучаснення пенсій», - сказав Віце-прем’єр-міністр.

Він також додав, що в умовах, коли близько 50% працюючих людей не сплачують податків, або сплачують їх в неповному обсязі, не може бути високих пенсій. «Податки потрібно платити всім, адже це пенсії для пенсіонерів. Пенсія – це похідна від заробітних плат і сплачених податків», - наголосив Павло Розенко.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
26 Січня 2017 p. 20:19
Багато осіб непенсійного віку взагалі не мають ні зарплат, ні пенсій ,-- звільнені з роботи у зв"язку з "ліквідаціями" державних установ , тобто з ініціативи держави, по незалежним від працівників причинам позбавлені засобів існування, тому вимушені жити на утриманні своїх сімей.---------------------------- ----------------------------------------- І як же їм не порадіти за працюючих пенсіонерів, які будуть тепер отримувати підвищені зарплати і пенсії.