ГоловнаПублікаціїПодіїРоз'яснення: як отримати протез, шлях пацієнта з ампутацією

Роз'яснення: як отримати протез, шлях пацієнта з ампутацією

Процес отримання протезу – багатоетапний та потребує залучення лікарів, фахівців із реабілітації, протезистів та соціальних працівників.
Протезування в Україні безоплатне для всіх, хто цього потребує. Держава оплачує встановлення якісних протезів, а також їх обслуговування та ремонт. Для отримання якісного протеза не потрібно чекати встановлення інвалідності, про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики України, пише "Україна Комунальна".
 
Процес отримання протезу – багатоетапний та потребує залучення лікарів, фахівців із реабілітації, протезистів та соціальних працівників. Пацієнт з ампутацією може розраховувати на підтримку держави на всіх етапах початку нового життя з протезом. 
 
ЕТАП 1: Ампутація
 
Спочатку всі пацієнти потребують хірургічного втручання. Після, якщо немає додаткових ускладнень, починається стадія відновлення. Одночасно з медичною, надається реабілітаційна допомога. Цей період називають гострим. Його основна мета — запобігти появі ускладнень. Мова, зокрема, про застійну пневмонію, пролежні та тромбози. 
 
Рубець поволі загоюється. З кукси знімають шви. Особливого значення набувають нормальний розпорядок дня і якісне харчування. Весь час пацієнт перебуває під контролем та наглядом лікарів. 

ЕТАП 2: Загоєння
 
Після ампутації кінцівки спостерігається виражений набряк кукси і прилеглих тканин. Це нормальна реакція організму на оперативне втручання. 
 
В цей період розпочинається профілактика контрактур (обмеження рухливості в суглобі) та проводиться антинабрякова терапія, яка дає результат через кілька тижнів.  
 
ЕТАП 3: Допротезна реабілітація
 
Коли рубець загоївся, розпочинається допротезна реабілітація з залученням мультидисциплінарної реабілітаційної команди фахівців. Цей процес передбачає три важливих компоненти: 
  • фізичні вправи для збереження амплітуди рухів у суглобах,
  • компресійна терапія (бинтування еластичним бинтом або за допомогою компресійної панчохи),
  • масаж рубця, гігієну кукси та менеджмент фантомного болю. 
Правильна компресія покращує циркуляцію крові, знижує больові відчуття та згодом — скорочує терміни адаптації кукси до протеза. Паралельно відбувається відновлення рухових навичок ампутованої кінцівки. 
 
Перелік вправ визначає мультидисциплінарна реабілітаційна команда. Вона ж контролює реабілітаційний процес та відстежує ефективність втручань. 
 
Також під час допротезної реабілітації лікар фізичної та реабілітаційної медицини або ж соціальний працівник мають надати пацієнту вичерпну інформацію про всіх виробників допоміжних засобів реабілітації й необхідні документи для їх отримання.
 
Вибір виробника протезу — за пацієнтом. Перелік протезних підприємств, зокрема, можна знайти за посиланням. 

ЕТАП 4: Протезування
 
Важливий етап  отримання протезу — формування відповідного висновку. Його може сформувати лікарська комісія, мультидисциплінарна реабілітаційна команда або фахівці медико-соціальної експертної комісії. 
 
У такому документі обов’язково мають бути враховані всі особливості та потреби пацієнта з зазначенням характеристик засобу реабілітації. 
 
Для подання документів для забезпечення протезом можна звернутись до соціального працівника в лікарні, Центру надання адміністративних послуг або територіального управління Фонду соцзахисту осіб із інвалідністю.
 
Також є можливість подати документи через електронний кабінет Централізованого банку даних з проблем інвалідності Міністерства соціальної політики. Ось їх перелік: 
 
1. Заява за таким зразком ,

2. Для військових обов’язково потрібна довідка від командира військової частини про обставини травми,

3. Висновок ВЛК (військові) чи МСЕК/ЛКК/МДРК (цивільні),

4. Паспорт громадянина України (або документ, який його замінює),  

5. Довідка про присвоєння ідентифікаційного коду,

6. Для військових, за наявності, подається посвідчення УБД або ветерана військової служби.
 
Незалежно від форми подачі документів на отримання протеза, направлення на протезування надійде в електронному кабінеті особи з інвалідністю. 
 
Звернутися до протезного підприємства можна у будь-який спосіб: онлайн, телефоном, у лікарні через соцпрацівника чи керівника реабілітаційного відділення.
 
Після того як пацієнт обрав протезне підприємство, починається взаємодія з протезистом: підбір конструкції виробу, обговорення можливих комплектуючих тощо. 
 
Виготовлення протеза може зайняти у середньому  45 робочих днів.
 
Всі послуги та вироби — безоплатні для людей і повністю покриваються державою. 
 
ЕТАП 5: Протезна реабілітація
 
Коли протез виготовлено, настає етап протезної реабілітації та адаптації. Мультидисциплінарна реабілітаційна команда, до якої долучається протезист, вчить пацієнта користуватись виробом, допомагає відновити рухову активність і звикнути до протеза. 
 

Також мультидисциплінарна реабілітаційна команда має перевірити правильність підбору протеза та можливість людини ним користуватися. Така перевірка засвідчується підписом керівника реабілітаційної команди в акті прийому-передачі протеза. Окрім цього, процес примірювання та приймання протеза в користування можна фіксувати на фото та відео. Отримані дані передаються до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Це дозволяє державі як проконтролювати сам факт встановлення протезів, так і покращити контроль за їхньою якістю. При цьому потрібна згода на фото- чи відеофіксацію від людини, якій встановили протез. 

 
Коментарі (0)