ГоловнаПублікаціїПодіїРоз'яснення: які пільги можуть отримати УБД

Роз'яснення: які пільги можуть отримати УБД

Порядок надання пільг УБД визначений законом України "Про статус ветеранів війни". Зокрема там передбачено, що учасники бойових дій мають пільги й на комунальні послуги.
Через повномасштабне вторгнення РФ багато українців стали на захист своєї країни. Військовослужбовці, які брали участь в обороні держави, мають право оформити статус учасника бойових дій (УБД). Держава, зі свого боку, передбачила для них пільги, про це розповдає PROВійну.
 
Порядок надання пільг УБД визначений законом України "Про статус ветеранів війни". Зокрема там передбачено, що учасники бойових дій мають право на такі види пільг:
  • медичні;
  • на проїзд у громадському транспорті;
  • на комунальні послуги;
  • інші види пільг.
Медичні пільги
 
Військові, які оформили статус УБД, мають право на першочергове обслуговування у медзакладах та аптеках, а також першочергову госпіталізацію.
 
Крім того, можна отримати такі пільги:
  • безоплатне одержання ліків, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів;
  • першочергове безплатне зубопротезування;
  • безоплатні путівки до санаторіїв;
  • щорічне медичне обстеження і диспансеризацію із залученням необхідних спеціалістів.
Пільги на проїзд
 
Особи зі статусом УБД мають право безоплатно користуватися громадським транспортом у межах міста та залізничним транспортом приміського сполучення, тобто електричками.
 
Також можна раз на два роки безкоштовно подорожувати залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом.
 
Пільги на комуналку
 
Українці зі статусом УБД мають право на 75-відсоткову знижка плати за користування житлом та комунальними послугами.
 
При цьому потрібно пам’ятати, що площа житла, на яку надається знижка, під час розрахунків плати за опалення становить 21 кв. м опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у будинку чи квартирі.
 
А для сімей, у складі яких є лише непрацездатні особи, надається 75-відсоткова знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. м на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. м на сім’ю).
 
Пільги на нерухомість
 
Також учасники бойових дій мають право на:
  • першочергове забезпечення житлом;
  • першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва;
  • першочерговий ремонт будинків і квартир.
Особи, які дістали поранення, забезпечують житлом у термін на два роки після становлення на квартирний облік.
 
Також людина зі статусом УБД може одержати позику на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт житла. Погасити таку позику потрібно протягом 10 років, починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва.
 
Додаткові пільги для УБД
 
Законодавством також передбачено, що людина зі статусом УБД, має право на допомогу з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 % середньої заробітної плати, незалежно від стажу роботи.
 
Крім того, для УБД передбачене використання щорічної відпустки у зручний для них час. Також можна отримати додаткову відпустку зі збереженням зарплати терміном 14 календарних днів на рік.
 
Також УБД мають переважне право на:
  • залишення на роботі при скороченні;
  • позачергове обслуговування закладами та установами, що надають соціальні послуги з догляду;
  • вступ до закладів освіти на території інших держав.

Щоб отримати такі пільги, потрібно мати вже оформлений статус учасника бойових дій. Після цього необхідно звернутися до Пенсійного фонду України із заявою щодо надання пільг. 

 
Коментарі (0)