ГоловнаПублікаціїПодіїРоз'яснення: Як правильно проводити йодну профілактику в разі радіаційної аварії?

Роз'яснення: Як правильно проводити йодну профілактику в разі радіаційної аварії?

Через напружену ситуацію, яка склалася на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС, багатьох цікавить питання: як захистити себе і своїх дітей у разі радіаційної аварії?
Через напружену ситуацію, яка склалася на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС, багатьох цікавить питання: як захистити себе і своїх дітей у разі радіаційної аварії?
 
Міністерство охорони здоров'я України опублікувало пам'ятку йодної профілактики у разі радіаційної аварії, повідомляє "Україна Комунальна".
 
Якщо сталася радіаційна аварія, у повітря потрапляє велика кількість радіоактивного йоду. Наша щитоподібна залоза поглинає його максимально швидко, особливо це стосується дітей, підлітків, та людей до 40 років. 
 
Тому нам її треба захистити. Щоб вона не поглинала цей поганий радіоактивний йод, щоб не було внутрішнього опромінення. Нам треба заблокувати щитоподібну залозу, для цього треба прийняти препарати стабільного йоду.
 
Дозування препарату для різних груп населення:
  • діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг, 
  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг, 
  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг, 
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг.
Особам віком від 40 років йодид калію не призначають, оскільки у них щитоподібна залоза вже не накопичує радіоактивний йод. Найважливіше захистити щитовидку дітей та вагітних жінок, вони є найбільш вразливими до радіації.
 
Пити калію йодид слід одноразово.
 
 
У МОЗ наголосили, що територія України велика, і зовсім необов'язково, що у вашому регіоні буде необхідність вживати калію йодид навіть у випадку радіаційної аварії.  
 

Тож слід орієнтуватися саме на офіційні повідомлення від органів місцевої влади.  

 
Коментарі (0)