ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоРоз'яснення мін'юсту щодо штрафів при не поданні відомостей про кінцевих бенефіціарів

Роз'яснення мін'юсту щодо штрафів при не поданні відомостей про кінцевих бенефіціарів

Міністерство юстиції пообіцяло поки що не штрафувати керівників підприємств які до 10 жовтня не встигнуть подати державному реєстратору відомості про кінцевих бенефіціарів власників
Міністерство юстиції України пообіцяло поки що не штрафувати керівників підприємств які до 10 жовтня не встигнуть подати державному реєстратору відомості про кінцевих бенефіціарів власників (КБВ) як цього вимагає закон, повідомляє ІА "Україна Комунальна".
 
Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська на офіційній сторінці міністерства у фейсбукі.
 
"Усі налякані великим штрафами за неподання інформації про кінцевих бенефіціарних власників, які почнуть застосовуватися після 11 жовтня. Так от, у жовтні 2021 штрафів точно НЕ буде. І в листопаді також", - говориться у повідомлені.
 
У Міністерстві пояснили, що з огляду на кількість юридичних осіб (понад 1 млн), які повинні подати державному реєстратору відомості про КБВ, та пропускну спроможність реєстраційної системи (наразі відомості подали лише 171 333 юрособи), пропуск дедлайну буде зумовлений об’єктивними причинами.
 
Водночас обов’язковою ознакою будь-якого адміністративного правопорушення є наявність вини (ст. 9 КпАП).
 
На думку Мін’юсту, враховуючи поточний стан справ та презумпцію невинуватості, відсутня навіть гіпотетична можливість підтвердити належними доказами наявність вини (бодай у формі необережності) керівника юридичної особи, який не подав відомості про КБВ.
 
У таких умовах складання протоколів на керівників юросіб не є обґрунтованим та законним з огляду на відсутність усіх елементів складу правопорушення. 
 
На додаток, гіпотетичне притягнення відповідних осіб до адміністративної відповідальності не відповідало б меті адміністративного стягнення (ст. 23 КпАП).
 
У міністерстві рекомендували "зараз НЕ брати штурмом державних реєстраторів та переплачувати космічні гроші юристам за допомогу з поданням відомостей про КБВ".
 
На переконання Мін’юсту, адміністративний штраф є винятковим заходом та має застосовуватися, коли інші заходи реагування не працюють.

Нагадаємо, що проблему має остаточно вирішити законопроєкт #5807, який наразі розглядається ВРУ. 

 
Коментарі (0)