ГоловнаНовини ЖКГПодіїРоз'яснення ПФУ: як перейти з одного виду пенсії на інший

Роз'яснення ПФУ: як перейти з одного виду пенсії на інший

Громадяни мають право перейти з одного виду пенсії на інший. Таку доцільність прораховують, і якщо перехід невигідний, то в ньому відмовляють
Громадяни мають право перейти з одного виду пенсії на інший. Таку доцільність прораховують, і якщо перехід невигідний, то в ньому відмовляють, про це повідомила пресслужба ПФУ.
 
У ПФУ прокоментували конкретний приклад.
 
Там нагадали, що у 2023 році жінки мають право виходу на пенсію за віком при досягненні 60 років за наявності 30 років стажу. Якщо, наприклад, жінці 59 років, вона інвалід третьої групи, а стаж має лише 27 років, то наступного року, коли виповниться 60-т вимагатимуть 31 рік стажу. Тобто перейти з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком при досягненні 60 років не вдасться.
 
У фонді зауважили, що наявність 27 років стажу зараз дає жінці право вийти на пенсію за віком при досягненні 63 років. До того часу громадянка надалі отримуватиме пенсію за інвалідністю.
 
Непрацюючі особи з інвалідністю третьої групи, які досягли пенсійного віку, теоретично мають право на пенсію за інвалідністю у розмірі пенсії за віком, проте для цього жінкам необхідно мати щонайменше 30 років стажу, незалежно від того, коли виповнюється 60 років.
 

Пенсію за інвалідністю третьої групи призначають у розмірі 50% пенсії за віком, проте не менше одного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Проте перехід з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком не завжди вигідний. Через особливості розрахунку у разі такого переходу загальний розмір пенсії може залишитися без змін чи навіть зменшитися, зазначило видання. 

 
Коментарі (0)