ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняРозпочато виконання енергетичної стратегії до 2015 року

Розпочато виконання енергетичної стратегії до 2015 року

В Держенергоефективності вже розпочали роботу над процесом запровадження європейського механізму стимулювання промислових підприємств до енергоефективності.

В Держенергоефективності вже розпочали  роботу над процесом  запровадження європейського механізму стимулювання промислових підприємств до енергоефективності.

На Міжнародному енергетичному форумі «Тиждень відкритої енергетики» у Києві Голова Держенергоефективності Сергій Савчук заявив, що прийнята цього року Енергетична стратегія України до 2035 року вже імплементується.

Про це повідомляє прес-служба Агентства.

Як пояснив Сергій Савчук, цілі Енергетичної стратегії України до 2035 року відповідають завданням Національних планів дій з відновлюваної енергетики та енергоефективності до 2020 року, які було прийнято ще у 2014-2015 роках. З тих пір впроваджено чимало реформ і досягнуто значних успіхів.

Мова йде про удосконалення «зелених» тарифів, стимулювання виробництва тепла «не з газу», запуск ринку ЕСКО, започаткування масштабного утеплення житлового фонду, впровадженняенергоменеджменту у бюджетній сфері та інші досягнення.

«Здобутки останніх кількох років свідчать, що Україна динамічно рухається у напрямку зменшення енергоспоживання, заміщення газу відновлюваними джерелами енергії», - прокоментував Сергій Савчук.

Наступний крок – запровадити європейський механізм стимулювання промислових підприємств до енергоефективності. Його основа – вуглецевий податок, який в багатьох країнах ЄС мотивує підприємства впроваджувати заходи з енергоефективності та встановлювати потужності на альтернативних джерелах енергії.

Крім цього, Україна потребує сучасних механізмів фінансування проектів «чистої» енергетики. Наприклад, в усьому світі зростає попит на банки «зелених» інвестицій. 

«За зразком Великої Британії необхідно створити банк «зелених» інвестицій, який оцінюватиме проекти «чистої» енергетики і даватиме початковий капітал у розмірі хоча б 20% від проекту. Це буде стимулом для започаткування масштабного співфінансування таких проектів», - розповів Сергій Савчук та нагадав, що для досягнення 11% енергії з відновлюваних джерел у кінцевому енергоспоживанні країни у 2020 році, потрібно близько 12 млн євро інвестицій.

 

 
Коментарі (0)