ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРішення Стокгольма по транзиту газу очікується вже в березні

Рішення Стокгольма по транзиту газу очікується вже в березні

Завдання Стокгольмського арбітражу полягала в примирення сторін, їх «примус до миру», а не оголошенні України державою-банкрутом.

Про це в коментарі кореспонденту ГолосUA розповів професор кафедри державної політики та суспільного розвитку Національної академії державного управління при Президентові України, директор спеціальних проектів Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

«Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма, як будь-який інший суд, який би розглядав міжнародні суперечки цивільно-правового характеру, спочатку створюється, щоб примиряти боку. Його завдання - знайти і запропонувати рішення, яке влаштує всіх. До того ж не будемо забувати, що винесено рішення щодо лише одного контракту - на поставку газу. Рішення по транзиту очікується на початку лютого - середині березня 2018 року. Але, не будучи політиком або зацікавленою особою, я не можу назвати прийняте рішення «перемогою України», - пояснив експерт.

За його словами, серед мінусів цього рішення можна назвати хоча б те, що Україні доведеться заплатити 2 мільярди доларів за газ, який був спожитий, але не оплачений.

«Нагадаю, ця історія почалася в другому кварталі 2014 року. Тоді «Нафтогаз» заявив, що не має наміру корегувати вартість газу, як того вимагає контракт, оскільки в грудні 2013 року В.Янукович і В.Путін нібито домовилися, що встановлена ​​на перший квартал ціна (268,5 доларів за тисячу кубометрів) буде застосовуватися і в наступних періодах. На жаль, ці домовленості не були зафіксовані в належному порядку. І українській стороні доведеться платити. Нехай не по 485 доларів, як вимагав «Газпром», а й 352 замість 268,5 - теж не подарунок », - уточнив Г.Рябцев.

Геннадій Рябцев підкреслив, що другий мінус в тому, що за цим рішенням в нинішньому році ми зобов'язані, саме зобов'язані купувати у компанії-монополіста країни-агресора, щонайменше, 4 мільярди кубометрів газу.

«А тепер згадайте, скільки разів наші політики заявляли про кількість днів, протягом яких ми не купуємо газ у Росії. І тепер ось такий кульбіт. Не уявляю, як все віщали з блакитних екранів про даний досягненні будуть виходити з цієї ситуації », - особливо відзначив експерт.

На думку Г.Рябцева, є ще один маленький нюанс, який пройшов практично непоміченим.

«У позовних вимогах« Нафтогазу »значився пункт про перерахунок ціни, що склалася в 2011-2014 році в зв'язку з її несправедливістю і несправедливістю формули, по якій вона сформована. Більш того, в тих же позовних вимогах «Нафтогаз» просив, щоб «Газпром» доплатив йому нібито переплачену різницю. Стокгольмський арбітраж в цьому відмовив, сказавши, що ціна була ринковою і справедливою », - констатував експерт.

Єдиний плюс, який побачив у рішенні Стокгольмського арбітражу Г.Рябцев, що нас зобов'язали купувати не більше 4 мільйонів кубометрів.

«Це, звичайно, не 52, але могло бути і більше. Далі, нас не зобов'язали платити за газ, поставлений на неконтрольовані території. У всякому разі, «Газпром» йде від згадки цього нюансу в своїх прес-релізах. Ще однією «плюшки» можна назвати те, що арбітраж визнав за нами право реверсу. Ось, мабуть, і все. Можна, звичайно, і далі розповідати байки, що нас, де, могли зобов'язати виплатити «Газпрому» 47 або 56 мільярда доларів. Ще раз підкреслю: завдання арбітражу полягала в примирення сторін, їх «примус до миру», а не оголошенні України державою-банкрутом. Що до пересічних українців, то нам винесене рішення, за великим рахунком, нічого доброго не принесе. Адже потрібно буде десь знайти «зайві» 2 мільярди доларів для «Газпрому», - резюмував Г.Рябцев

Нагадаємо, раніше повідомлялося, газ, що поставляється відповідно до оновленої Стокгольмським арбітражем формулою контракту з ВАТ "Газпром" буде дешевше для НАК "Нафтогаз України", ніж закуповується в Європі "блакитне паливо". Про це заявив глава правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв, передало Новий Час.

При цьому, за словами Коболєва, через позицію "Газпрому" щодо поставок газу на неконтрольовані території на Донбасі є сумніви у відновленні російською компанією поставок для "Нафтогазу".

 

 
Коментарі (0)