ГоловнаКоментаріПодіїР.Стрілець:"За рік війни вже задокументовано понад 2,3 тис. злочинів проти природи від агресора"

Р.Стрілець:"За рік війни вже задокументовано понад 2,3 тис. злочинів проти природи від агресора"

За рік повномасштабної війни ми з фахівцями Держекоінспекції вже задокументували понад 2,3 тис. злочинів проти природи. Розмір збитків сягає майже 1,9 трильйона гривень
Росія за рік повномасштабної війни завдала шкоди українській природі на 1,9 трильйона гривень, про це розповів міністр Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів, Русланан Стрілець.
 
"За рік повномасштабної війни ми з фахівцями Держекоінспекції вже задокументували понад 2,3 тис. злочинів проти природи. Розмір збитків сягає майже 1,9 трильйона гривень", - заявив Руслан Стрільць.
 
За його словами, не кожна європейська країна має таку кількість лісу, яку росіяни знищили в Україні. Майже 500 тис.га сьогодні під окупацією або перебувають у зоні бойових дій. 2,4 млн га лісів вже звільнені і потребують відновлення.
 
Стрілець зазначив, що за рік п'ята частина українського заповідного фонду відчула на собі наслідки бойових дій. Під окупацією знаходиться 10 національних природних парків, 8 заповідників, 2 біосферних заповідника.
 
"Близько 600 видів фауни і 750 видів флори опинилися під загрозою знищення. Це, зокрема, і червонокнижні види. Вже маємо близько тисячі зафіксованих випадків смерті дельфінів на узбережжях України, Болгарії та Туреччини", - констатував міністр.
 
Крім того, в зоні бойових дій – найбільш промислово розвинена частина України. Окуповано 132 родовища корисних копалин. Збитки галузі за рік сягають 7,76 трлн гривень.
 
На думку міністра, дії окупантів на Каховському водосховищі можуть призвести до катастрофічних наслідків.
 
"Сьогодні маємо новий виклик. Ситуація з діями Росії на Каховському водосховищі може мати колосальні наслідки. І це не тільки позбавлення одного мільйона українців питної води. Зниження рівня води у водосховищі може призвести до виходу з ладу систем охолодження Запорізької АЕС", - підкреслив Стрілець.
 

Він зазначив, що Росія своїми діями сприяє і посиленню кліматичної кризи, з якою бореться весь світ. Через дії країни-агресора маємо справу з додатковими прямими викидами СО2 в атмосферу – а це близько 33 млн тонн. 

 
Коментарі (0)