ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаРівненщину засаджують енергетичною вербою

Рівненщину засаджують енергетичною вербою

Понад 20 гектарів непридатних для сільського господарства земель вже засадили промисловими плантаціями енергетичної лози.

Понад 20 гектарів непридатних для сільського господарства земель вже засадили промисловими плантаціями енергетичної лози.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Рівненської ОДА.

Зокрема, у Володимирецькому районі під цю культуру відвели 9 гектарів, у Дубровицькому - 5, Березнівському - 4, а в Рокитнівському - 3 гектари. Ще по 5 гектарів надмірно зволожених облогуючих ґрунтів планують засадити цією швидкоростучою лозою у Костопільському та Сарненському районах. Саджанці для промислових плантацій вирощували науковці інституту сільського господарства Західного Полісся НААН України. Вони ж за дорученням голови облдержадміністрації Василя Берташа розробили методичні рекомендації вирощування біопалива для кожного району з врахуванням особливостей їхніх ґрунтів і рівня підземних вод.

Як свідчить практика, енергетична верба росте в 14 разів швидше, ніж звичайний ліс. Відтак, з одного гектара можна отримувати щорічно більше 10 тонн біомаси.

Виробництво теплоносія з неї вдвічі економніше, ніж із газу. Тож вирощуванням енергетичної верби зацікавилися лісівники, комунальники, фермери та приватні підприємці, які й доглядатимуть за висадженими промисловими плантаціями.

Використовувати насадження можна впродовж 25-30 років. А це шлях до енергонезалежності та ефективного використання неродючих поліських земель, резюмував Василь Берташ.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)