ГоловнаНовини ЖКГНадзвичайні подіїСело Демидів продовжує страждати від затоплення з Київського моря

Село Демидів продовжує страждати від затоплення з Київського моря

Мешканці села у розпачі та планують перекривати дорогу

 

Внаслідок руйнування греблі Київського водосховища під час повномасштабного російського вторгнення вода продовжує затоплювати село Демидів під Києвом. Мешканці населеного пункту у розпачі та готові перекрити дорогу, щоб у їхніх проблем прислухалися.

Місцеві жителі побоюються, що до осені не зможуть висушити власні будинки та городи. Від розпачу люди планують перекрити дорогу на в'їзді до Демидів. У квітні рівень затоплення села Демидів був вищим за людський зріст. Наразі воду відкачують, але тимчасова дамба Київського водосховища не витримує і вода знову повертається до будинків місцевих мешканців. Вода зійшла майже з усіх постраждалих будинків у Демидові, але городи, льохи та колодязі досі затоплені.

"Води питної немає. Ми набираємо воду або у родичів, або у друзів, тому що у нас за будинком знаходиться свердловина - вона повністю у воді. Було багато води в машині, вже трава росте", - сказала мешканка Демидова Тетяна Гурська. Території довкола села Демидів також затоплено і мешканці не мають змоги вивести худобу на пасовища. Мешканець Демидова Володимир Артемчук каже, що для викачування води на помпи ДСНС надає 40 літрів пального за добу, ще іноді 20-30 літрів докуповує сільська громада. Велику воду, що хлинула з Київського моря на Демидів, нині біля села стримує тимчасова піщана гребля, але таких потоків вона не витримує.

"Щоб ми ту воду перекачали та прибрали з села, це потрібно, щоб ДСНС давали не менше 100 літрів на добу. З порожнього в порожнє перекачуємо. Якщо за дамбою не знизити стовп води, не закрити шлюз на Київському водосховищі, ця дамба скоро звалиться" , – вважає Артемчук.

У Київській обласній військовій адміністрації запевняють, що проблему із затопленням Демидова вирішують.

"Протягом двох-трьох тижнів будуть відремонтовані елементи греблі та відновимо людям нормальні умови для господарювання", - пообіцяв голова Київської ОВ Олексій Кулеба.

Мешканці Демидова підрахували, що від затоплення села постраждали майже сотня домогосподарств. Люди побоюються, що якщо до осені не відкачати воду із помешкань, а територію села не осушити, руйнувань не уникнути. Проте жителі сподіваються, що якщо затоплений Демидов урятував Київ від потоку російських окупантів, то й чиновники зроблять усе, щоб урятувати село від катастрофи.

 

 

 
Коментарі (0)