ГоловнаІнтерв’юІнтерв’ю«Владі потрібні поступливі громадські діячі, які не будуть створювати бурю в склянці. Ми не з таких», - Людмила Шанц

«Владі потрібні поступливі громадські діячі, які не будуть створювати бурю в склянці. Ми не з таких», - Людмила Шанц

Сфера житлово-комунального господарства - одна з проблемних, напевно, не тільки в Запоріжжі, а й у багатьох містах України. І актуальна вона якщо не для кожного, то вже точно для більшості. З послугами цієї сфери доводиться стикатися з дня у день.

Жителям Запоріжжя, які об'єдналися в ОСББ і ЖБК, пощастило - у місті вже 16 років працює громадська організація «Об'єднання житлово-будівельних кооперативів, співвласників багатоквартирних будинків «Вікторія», яка допомагає розібратися з виникаючими проблемами ЖКГ і відстоювати права мешканців. Багато в чому і завдяки енергії і бажанню допомогти її керівника Людмили Шанц.

- Людмила Михайлівна, хто був ініціатором створення організації?

- Ініціаторами були представники житлово-будівельних кооперативів (голови та бухгалтера) семи районів міста. Організація створилася після того, як податківці «пройшлися» аудиторськими перевірками в кінці 1996 і на початку 1997 рр. за ЖБК міста, за рахунок житлових будинків покрили свою недоїмку по податках на прибуток, ПДВ, фонд Чорнобиля, комунальному податку з урахуванням штрафних санкцій, а також адмінштрафів на голів та бухгалтерів (суми були від 0,5 до 8,0 тис. грн).

Походили по різних інстанціях у пошуках захисту проти свавілля податківців. Влада відвернулася від ЖБК.

Тільки народний депутат України С. В. Соболєв нас прийняв у лютому 1997 року, а в наслідку до ЗУ "Про оподаткування прибутку" внесли зміни, згідно з якими ЖБК були віднесені до неприбуткових. А згодом і ОСББ.

Після цього ми зрозуміли, що тільки разом ми зможемо організовано захищати права ЖБК і людей, що живуть у цих будинках.

Витрати зі створення організації взяли на себе самі ЖБК. І 29 жовтня 1998 року в місті народилася громадська організація з символічним ім'ям Вікторія.

- Чому саме "Вікторія"?

- Це - ПЕРЕМОГА, перемога над беззаконням чиновників, над їх байдужістю до потреб простих людей, перемога громадян своїх упереджень по відношенню до можновладців...

- І багато перемог?

- За 16 років достатньо. Це і внесення змін в Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» та ЗУ «Про гербовий збір», згідно з яким ЖБК були звільнені від його сплати, були підготовлені зміни до ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», «Про ОСББ», Житловий кодекс. Фахівцями «Вікторії» була відпрацьована схема врегулювання взаємовідносин власників квартир багатоквартирних житлових будинків і компаній енергопостачання. За нашої підтримки жителі багатоквартирних будинків були переведені на прямі розрахунки за спожитий природний газ з ВАТ «Запоріжгаз». Для міста був розроблений механізм розподілу коштів міського бюджету на капітальний ремонт будинків при участі самих мешканців цих будинків. Це з глобального, що відразу згадалося.

Але найголовніша перемога - ми дали можливість людям повірити в себе, у свої сили, і повірити у ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА.

- Яким чином "Вікторія" допомагає людям?

- В основі створення ОСББ та ЖБК - люди - власники цих будинків. У нашій країні ОСББ та ЖБК - юридичні особи. І як у будь-якого юрособи у них були і є договірні відносини, які зачіпають інтереси людей, що живуть у цих будинках.

Як приклад, у 2005 році при безпосередній участі наших фахівців ДК "Газ України" було повернуто ЖБК міста понад 300 тис. грн сум відшкодування пільг і субсидій, які "застрягли" на рахунку ВАТ "Запоріжгаз".

Крім того, кожен мешканець ОСББ і ЖБК, які стали членами нашої організації, можуть отримати консультацію у нас з різних питань.

- Скільки членів зараз у вашій організації?

- Близько 200. Це 40% від загального числа ЖБК та ОСББ міста.

- З якими питаннями найчастіше звертаються представники ЖБК та ОСББ?

- Проблеми: правильність укладення договорів, відносини з монополістами, стягнення боргів з неплатників, взаємовідносини з виконавчою службою, взаємини всередині ОСББ і ЖБК, питання щодо звітів, бухгалтерських питань і багато ін.

- А з якими проблемами стикається організація у своїй діяльності?

- «Вікторія» гідно представлена в Національній раді при КМУ з питань створення та забезпечення функціонування. Багато питання вирішуємо в Києві. Все, що має організація, вона добилася сама. Насилу змусили місто нам надати в оренду приміщення - організація три місяці була "просто неба".

Але при цьому влада і міста, і області нашу організацію ігнорують. На багато заходу нас просто не запрошують, в той час як досвід нашої організації та її діяльність лягли в основу створюваних нині по всій Україні ресурсних центрів.

- Як ви думаєте, з чим може бути пов'язане таке ігнорування?

- Ми не даємо владі відпочивати і спочивати на лаврах - всі питання вирішуємо на результат. А влада таке не сприймає. Владі потрібні поступливі громадські діячі, які не будуть створювати бурю в склянці... Ми не з таких...

 
Коментарі (0)