ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГШахти можуть залишитися без дотацій з наступного року

Шахти можуть залишитися без дотацій з наступного року

Наступного року українські шахти можуть залишитися без держпідтримки.

У проекті державного бюджету України на 2018 рік не передбачено дотацій на шахти. Про це заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк. "Дотації на шахти не передбачені в проекті бюджету на 2018 рік", - сказав міністр в інтерв'ю одному з інформагентств.

Що ж це означає для України? Експерти так описують ситуацію у вугільній галузі України. - Є тариф "Роттердам +", а є ціна вугілля, за якою його продають державні шахти, - каже співзасновник фонду енергетичних стратегій Дмитро Маруніч.- Ціна на вугілля державних шахт на сьогодні близько 2000 грн за тонну. Якщо взяти тариф "Роттердам +", то ціна вугілля буде близько 2600 грн за тонну.

Зараз у деяких шахт собівартість видобутку вугілля вище і їх доводиться дотувати з держбюджету. Але починаючи з 2014 року в коаліційній угоді є пункт, яким і передбачено припинення виплати дотацій з бюджету. У попередні роки депутати не могли проголосувати за це. Подивимося, чи вийде у них залишити шахтарів без дотацій в наступному році.

За словами експерта, більшість шахт мають собівартість видобутку нижче тарифу "Роттердам +", тому їм це тільки на руку, а ось ті, у яких вугілля дорожче, їм доведеться закриватися. У той же час, підвищення цін на вугілля призведе до зростання тарифу на електроенергію. - Тільки за рахунок подорожчання вугілля електроенергія може подорожчати як мінімум на 5%, - резюмує експерт. Самі нерентабельні шахти України (Вартість видобутку тонни вугілля *) Волиньвугілля 2917 грн / тонну Селідоввугілля 3470 грн / тонна Мірноградуголь 3576 грн / тонна Первомайськвугілля 3975 грн / тонна Торецкуголь 4412 грн / тонна Лисичанськвугілля 6495 грн / тонна * За даними Всеукраїнської енергетичної асамблеї

 

 
Коментарі (0)