ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЩо дасть нова енергетична стратегія України

Що дасть нова енергетична стратегія України

18 серпня Кабінет міністрів затвердив Енергетичну стратегію України до 2035 року. Вона передбачає дворазове зниження рівня енергоємності національної економіки

18 серпня Кабінет міністрів затвердив Енергетичну стратегію України до 2035 року. Вона передбачає дворазове зниження рівня енергоємності національної економіки. Своїми думками поділився Андрій Герус.

Існує досить стримане ставлення до таких стратегій в українських реаліях. Оскільки у нас стратегії носять декларативний характер - немає чітко зафіксованих для кожного зобов'язань. І більш того, за невиконання - немає зафіксованої відповідальності за конкретними посадовими особами.

В Україні такі документи практично не працюють з двох причин.

По-перше, середній термін перебування чиновника високого рівня на своїй позиції - 11 місяців. Потім приходить новий чиновник, зі своїм баченням, яке часто не збігається з баченням попередників.

Другою причиною можна виділити низьку правову культуру, в принципі. У нас банально не виконуються Закони України, що тоді говорити про таких декларативних документах, як стратегії?

У самій стратегії написані досить правильні речі. Дійсно енергоємність економіки необхідно знижувати. Але на мій погляд, важливим напрямком в енергетиці є не тільки зменшенням енергоємності в економіці, оскільки у нас економіка, в основному є приватною і бізнес сам вирішує варто йому споживати більше або менше. Відбувається органічне саморегулювання. У нас вже довгий час ціна на електроенергію залишається високою. Вона навіть вище, ніж у деяких країнах Європи. Тому бізнес вже давно сам став економити ці ресурси.

Однак у нас є й інша проблема - з населенням, з домогосподарствами. Її потрібно вирішувати на рівень нижче, ніж стратегією, але рухатися треба теж правильними кроками.

Для того, щоб подібні документи працювали - необхідна тактика і конкретні практичні речі. У стратегії прописані дуже хороші заяви, але на практиці відсутня реальна конкуренція, відбувається неконкурентна і непрозора приватизація, працює якийсь неадекватний тариф Роттердам + або RAB-тарифи, які хочуть впровадити.

Від написання стратегії краще нікому не стане. Для того, щоб щось поліпшити, повинні бути конкретні дії, які будуть пов'язані з будівництвом конкуренції в енергетиці, демонополізацією, з конкурентним розвитком зеленої енергетики. Сама стратегія нічого не дасть, це набір хороших слів. Повинні бути конкретні дії і рішення. На сьогоднішній день я їх не бачу. Це мене турбує більше, ніж написана стратегія.

 

 
Коментарі (0)