ГоловнаНовини ЖКГПодіїЩо робити, якщо трудова книжка залишилася в ОРДЛО

Що робити, якщо трудова книжка залишилася в ОРДЛО

Тимчасово переміщені громадяни, які прибули на підконтрольну територію з записами в книзі, які поставили після окупації території, повинен знати, що вони не будуть враховуватися.
У тому випадку, якщо трудова книжка переселенця залишилася в Окремих районах Донецької та Луганської областях (ОРДЛО), то роботодавець може оформити дублікат. Тимчасово переміщені громадяни, які прибули на підконтрольну територію з записами в книзі, які поставили після окупації території, повинен знати, що вони не будуть враховуватися.
 
Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» встановлено, що внутрішньо переміщена особа (ВПЛ) має право на зайнятість і право на державне соціальне страхування, на випадок безробіття, які реалізуються відповідно до законодавства.
 
При працевлаштуванні відповідно до ст. 24 Кодексу законів про працю (КЗпП) майбутній співробітник-переселенець, як і всі інші громадяни, подає роботодавцю:
  • паспорт або інший документ, що засвідчує особу;
  • трудову книжку;
  • в передбачених законодавством випадках також подається документ про освіту, стан здоров'я та інші документи (наприклад, військовий квиток).
У разі втрати оригіналу трудової книжки або неможливості забрати трудову книжку з непідконтрольною Україні території, роботодавець може оформити дублікат трудової книжки. Видача дубліката здійснюється на підставі заяви працівника із зазначенням причин відсутності оригіналу.
 
Однак, якщо ж оригінал трудової книжки знайдеться, то запис з дубліката переноситься в оригінал. При цьому на дублікаті проставляється напис «Дублікат анульований».
 
«Варто зазначити, що угоди, вчинені на непідконтрольною уряду України території не створюють правових наслідків. Це правило застосовується і до записів у трудових книжках», - відзначили юристи.
 
При цьому, відсутність запису про припинення трудових відносин з попереднього місця роботи свідчить про триваючі трудових правовідносинах. Тому, якщо немає «закритою» записи з непідконтрольною території, то переселенці потрібно розірвати трудові відносини в односторонньому порядку. Це потрібно зробити через суд.
 

Рішення суду необхідно додати в трудову книжку, оскільки Інструкцією № 58 (яка регламентує оформлення книжок) не передбачено внесення записів на підставі рішення суду. Копію рішення суду потрібно включити до особової справи, як підтвердження дотримання вимог законодавства при укладенні трудового договору. 

 
Коментарі (0)