ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоЩо зміниться з новим законом про комунальні послуги?

Що зміниться з новим законом про комунальні послуги?

Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про житлово-комунальні послуги», який вступить в силу через шість місяців з дати його опублікування.

Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про житлово-комунальні послуги», який вступить в силу через шість місяців з дати його опублікування.

В Законі передбачено право споживача платити за житлово-комунальні послуги менше, якщо постачальники надають послуги неналежної якості, не в повному обсязі або зовсім їх не роблять.

Також Закон передбачає введення абонентської плати за опалення, тобто поділ тарифу із зазначенням розміру плати за комунальні послуги та плати за послуги з управління, яка буде стягуватися з жителів багатоквартирних будинків протягом всього року, навіть в літній час. При цьому споживач має право не оплачувати послуги (крім оплати за опалення) в разі, якщо він не живе в квартирі більше 30 календарних днів.

Крім того, закон скасовує регулювання тарифів на квартплату. Тепер плата за експлуатацію багатоквартирних будинків і прибудинкових територій з жителів буде стягуватися на договірній основі. Закон встановлює порядок укладення договорів про водопостачання, поводження з відходами, газ, електрику.

Новий законопроект також передбачає пеню за прострочену оплату в розмірі 0,01% за кожен прострочений день У випадку, якщо споживач має заборгованість по заробітній платі або пенсії, пеня нараховуватися не буде.

 

 
Коментарі (0)