ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняШлях України до відмови від російського газу «заблокував» «Газпром»

Шлях України до відмови від російського газу «заблокував» «Газпром»

Україна планує відновити віртуальний реверс газу, що сприятиме повній відмові від імпорту природного газу з Російської Федерації. Втім, «Газпром» блокує намагання Києва перейти на на європейські правила відносин між газотранспортними операторами України т

Україна повністю може відмовитись від російського газу в разу відновлення віртуального реверсу природного газу. Втім, наразі «Газпром» блокує перехід України на віртуальний реверс. Про це на своїй сторінці у Facebook написав директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України»Юрій Вітренко.

«Зараз потужності для доставки газу з Європи складають близько 20 млрд. куб в рік, що трохи перевищує всі наші потреби в імпорті газу. З цієї точки зору, ми можемо взагалі обійтися без російського газу», - написав він.

Поміж тим, пан Вітренко підкреслив, що, зважаючи на відмову  російського газового монополіста надати Україні необхідну інформації для переходу на європейські правила відносин між газотранспортними операторами України та Словаччини, Румунії, Угорщини та Польщі, до вирішення цього питання Київ планує залучити Європу.

«Паралельно наполягаємо на проведенні переговорів з цього питання із залученням Єврокомісії», - заявив пан Вітренко.

Віртуальний реверс - це додаткові потужності в розмірі 60-70 млрд. куб. за годину, що сприятиме створенню конкурентного ринку газу в Україні.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Антимонопольний комітет України має повне право накласти штраф на російський «Газпром» за зловживання монопольним становищем попри судовий спір, який розглядається у Стокгольмському Арбітражі.

 
Коментарі (0)