ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоСистема Держархбудконтролю піде під реформування

Система Держархбудконтролю піде під реформування

Мінрегіон підготував законопроект про реформування системи державного архітектурно-будівельного контролю. Його прийняття сприятиме удосконаленню містобудівної діяльності.

Мінрегіон розпочав роботу над законодавчою базою, яка дозволить реформувати систему державного архітектурно-будівельного контролю. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі відомства.

За інформацією фахівців Міністерства, вже підготовлено та внесено на розгляд Уряду проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності та державного архітектурно-будівельного контролю». Планується, що документ розглянуть на найближчому засіданні Кабінету Міністрів.

«Законопроектом зокрема передбачається можливість здійснення державного архітектурно-будівельного контролю та дозвільно-погоджувальних процедур у будівництві на місцевому рівні. Проектом також пропонується запровадження системи державного нагляду за прийняттям рішень у сфері містобудування та здійсненням державного архітектурно-будівельного контролю; удосконалення процедури подання декларації про виконання підготовчих та будівельних робіт шляхом установлення вичерпного переліку підстав для їх  повернення; виключення необхідності інформування замовниками місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування про отримані документи на початок будівництва та прийняття в експлуатацію об’єктів, скасування відповідальності за неподання такої інформації тощо» - йдеться у повідомленні.

Водночас фахівці Мінрегіону зазначають, що концепція реформування держархбудконтролю передбачає дотримання балансу стримувань і противаг між державними і місцевими органами управління. А також зауважують, що прийняття цього Закону сприятиме удосконаленню містобудівної діяльності та посиленню ролі місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування у комплексному розвитку територій в інтересах територіальних громад.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у Мінрегіоні мають намір боротися з корупцією у будівельній галузі шляхом усунення її підвалин, а не людей-корупціонерів. Зокрема, під переформатування піде робота Держархбудінспекції та Реєстраційної служби.

 
Коментарі (0)